Verden

Leter fortsatt etter overlevende

Det foregår en stor leteaksjon etter overlevende etter jordskjelv på Haiti. 6.900 personer er skadd og 1.419 mennesker er døde.

Det kraftige jordskjelvet hadde en styrke på 7,2 da det rammet sørvestlige delen av landet lørdag morgen. Målingen av jordskjelv blir gjort etter Richters skala. 7,2 tilsvarer kraftige skjelv og omfattende skader. Såpass høye tall skjer i gjennomsnitt 18 ganger per år i hele verden.

Redningsarbeidet må jobbe raskt for å finne overlevende. Allerede mandag ventes den tropiske stormen Grace å treffe landet med kraftig vind og nedbør.

I byen Les Cayes har mange mennesker tilbrakt natten utendørs foran husene sine, eller det som er igjen av dem. Flere steder leter folk etter familie-medlemmer i ruinene. Gatene er fulle av tunge maskiner som løfter opp mur og betong.

– Takk gud og også telefonen min, jeg er i live. Det sier Marcel François. Han ble reddet ut av huset sitt i Les Cayes. Hans yngre bror Job forteller at han fikk en desperat telefon-oppringing fra broren mens han var fanget under ruinene.

– Han sa at han ikke kunne puste. Og at han var i ferd med å dø, sier Job Marcel.

Rundt 13.600 bygninger ble helt ødelagt i skjelvet, og over 13.700 bygninger ble skadd.

Jordskjelvet er den siste av en rekke tragedier som har rammet landet de siste årene. I 2010 ble landet rammet av et jordskjelv som hadde en styrke på 7. Over 200.000 mennesker døde under skjelvet. Mens 1,5 millioner ble husløse og 60 prosent av landets helsevesen ble ødelagt.

Mange land har lovet å hjelpe Haiti. Men Haitis statsminister Ariel Henry sier at hjelpen må være bedre enn etter katastrofen i 2010. All hjelp skal nå gå gjennom landets sivilforsvar ønsker Henry.

---

Kort om saken

  • Folk leter etter overlevende i Haiti. Landet ble rammet av et jordskjelv lørdag.
  • Det begynner å bli lite tid til og finne overlevende. En tropisk storm treffer landet mandag med kraftig vind og nedbør.
  • Flere land har lovt å hjelpe Haiti.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå