Verden
Det voldsomme regnet i natt førte til flom og store problemer i Sverige. Her jobber en mann med en bil som har havnet i vannet på Källviksvägen i Falun. Flere andre veier står også under vann. Foto: Ulf Palm/TT / NTB

Kraftig regnvær og flom i Sverige

Kraftig regn har laget problemer i området rundt byen Gävle. Veier kollapset og innbyggere måtte holde seg inne.

Mye regn og nedbør har rammet Sverige. Gävle kommune er hardest rammet. Kommunen ligger øst i Sverige. Det har regnet 40 til 50 millimeter i løpet av natten.

– Det har kommet dobbelt så mye regn på én natt som i en hel måned. Det sier Therese Fougman. Hun er meteorolog ved Sveriges meteorologiske og hydrologiske institutt.

Politiet beskriver situasjonen som en naturkatastrofe. De måtte advare folk mot å gå ut. Vannmassene kan plutselig ta over og ødelegge veiene.

– Det er ikke lurt å dra ut med bil eller andre kjøretøy nå. Vi vet ikke hvilke veier som kommer til å kollapse etter regnværet. Det sier Magnus Janson Klarin. Han jobber for politiets redningssentral.

Trafikken er derfor sterkt påvirket av situasjonen. Det er også store problemer i togtrafikken, både i Gävle og Dalarna. Store områder hvor folk bor er under vann. Både hus og biler er oversvømmet av brunt vann.

Annika Larsson fikk reddet katten sin fra oversvømmelsene i boligområdet Hemsta, etter nattens kraftige skybrudd i Gävle. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Nødetatene skal ha fått inn rundt 400 nødmeldinger i natt. Skolestarten er utsatt og en bygård måtte evakuere etter at deler av en vegg kollapset. Det skriver avisa Expressen.

Også sør i Dalarna har det regnet mye.

– Vi har hatt en del alarm-oppringinger. Men vi har klart oss bedre enn andre. Det sier Stefan Fröbom. Han jobber for redningstjenesten Dala Mitt.

Regnværet treffer også andre deler av landet. Men svenske meteorologer har foreløpig bare sendt ut laveste farevarsel. Varslene gjelder for områdene Jämtlands län, Västenbottens kyst og Norrbottens kyst og innland.

---

Kort om saken

  • Sverige er rammet av kraftig regnvær og flom.
  • Natt til onsdag har det regnet mellom 40 til 50 millimeter i Gävle kommune.
  • Flere hus skal være fylt med vann. Og en bygård måtte evakueres etter at deler av en vegg kollapset.

---


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå