Verden
En amerikansk soldat gir en gutt vann under evakueringen på flyplassen i Kabul. Foto: Samuel Ruiz / Den amerikanske marinen / AP / NTB.

Slik evakuerer Norge folk fra Afghanistan

Opprørs-gruppen Taliban har tatt kontroll over store deler av Afghanistan. Det har skapt kaos og desperasjon blant folket og nå forsøker mange å evakuere.

På to uker har opprørs-gruppen Taliban tatt kontroll i Afghanistan. De kontrollerer nå store deler av landet. Folket er desperate etter å komme seg vekk.

Samme dag som Taliban tok kontroll over Kabul, flyktet folket til flyplassen. De hadde et håp om å komme seg bort fra landet. Flere fly klarte å evakuere. Men det var hovedsakelig personer fra andre land som ble evakuert. Første norske fly dro fra Afghanistan 20. august.

– Om bord er norske borgere, noen familiemedlemmer til våre lokalt ansatte afghanere og noen andre europeiske borgere, sa Ine Eriksen Søreide til nyhetsbyrået NTB torsdag kveld. Hun er utenriksminister.

21. august landet nok et fly med evakuerte på Gardemoen. Om bord var flere afghanske barn. Barnene var tilknyttet det norsk ledede feltsykehuset som ligger nært flyplassen i Kabul. Det skal også ha vært en baby. Tre små gutter på mellom ett og fire år. En jente på rundt seks. Og en gruppe med gutter mellom åtte og tretten år.

– Vi gjør det vi kan for å følge opp deres interesser. Og vi gir ingen ekstra opplysninger som kan ødelegge for personvernet, sa Søreide.

22. august ble alle afghanske ansatte ved Norges ambassade evakuert. Totalt er det 69 personer som har kommet til Norge gjennom en egen ordning. Ordningen er for lokalt ansatte afghanere. De får status som kvote-flyktninger og skal bosettes i Norge.

Sammen med flyet kom det også et barn på ti til tre år. Hun evakuerte sammen med foreldrene sine. Familien hadde reist til Afghanistan for å hjelpe mannens søster. Ektemannen til søsteren var blitt skutt og drept.

– Vi var ikke på ferie. Vi dro for å hjelpe søsteren min med å ta vare på barnet. Det fortalte den norsk-afghanske kvinnen til kanalen NRK.

Under evakueringen har flere barn kommet seg ut av landet med fly. Og mange av barna reiste uten foreldrene sine.

– Vi vet ikke hvem alle foreldrene er. Det er veldig kaotisk rundt flyplassen og ofte tilfeldig hvilke barn som blir tatt inn. Det sa Eirik Kristoffersen. Han er forsvarssjef.

23. august landet nok en fly på Gardemoen. Flyet kom fra Afghanistan via Tbilisi i Georgia.

– Om bord var det norske borgere og andre personer med tilknytning til Norge. Det var også noen borgere fra andre land. Det sier Guri Solberg. Hun er presse-talsperson for Utenriks-departementet.

Norske myndigheter er fortsatt usikker på hvor mange nordmenn som er i Afghanistan. Men de ber alle som er der om å registrere seg på reiseregistrering.no.

---

Kort om saken

  • Taliban har tatt kontroll over store deler av Afghanistan.
  • Det har ført til desperasjon og kaos.
  • Flere mennesker prøver å forlate landet.
  • Norge har fått evakuert ut en god del av norske borgere og personer som har tilknytning til Norge.
  • Mandag morgen var det siste bekreftede flyet som har landet på Gardemoen fra Afghanistan.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå