Verden
Bildet er av Hissène Habré i 2005. Han er på vei ut av en domstol og ut i en folkemasse. I bakgrunnen står det soldater. Habré har på hvite klær, hvit hatt og briller. Foto: Schalk van Zuydam / AP / NTB

Eks-diktator døde med korona

Hissène Habré er død. Han var diktator i Tsjad fram til 1990. Habré døde med korona i fengsel.

Hissène Habré sonet en dom i fengsel da han døde. Ifølge lokale medier var han syk med korona. Han skal ha fått hjelp på sykehus da han døde.

Habré er dømt for forbrytelser i krig og mot menneskeheten. Han er også dømt for voldtekt, slaveri og kidnapping. Han sonet sin straff i Senegal. Habré rømte dit da han mistet makta i Tsjad i 1990.

Malick Sall er justisminister i Senegal. Han kan bekrefte at Habré er død.

Habré styrte Tsjad fra 1982 til 1990. Han gjorde alt han kunne på de åtte årene for å hindre alle som prøvde å motsi ham. Det ble undersøkt hva som skjedde på disse årene, før Habré ble dømt. Etterforskere mener 40.000 mennesker ble drept mens han styrte landet. Flere titusener av andre ble sendt i fengsel og utsatt for tortur.

Ifølge Human Rights Watch fikk Habré flere hundre millioner dollar i støtte fra USA. De mente han var et viktig hinder for Libya og diktatoren der. Han het Muammar Gadaffi. Frankrike støttet også Habré. De sendte ham våpen og annet utstyr.

Habré rømte til Senegal da han mistet makta i Tsjad. Der fikk han leve som en fri mann til 2005. Da måtte han i hus-arrest. I 2013 måtte han i fengsel.

I 2016 ble Habré dømt til å være i fengsel resten av livet. Han ble dømt av en domstol for krigs-forbrytere. Den ble laget av Den afrikanske unionen (AU).

Så sent som våren 2020 ble Habré løslatt fra fengsel i to måneder. Det var for å unngå at han skulle bli smittet med korona-viruset. Han måtte tilbake i fengsel i juni i fjor. Habré ble 79 år gammel.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå