Verden

Dette er de nye lederne i Kabul

For en uke siden rømte presidenten i Afghanistan fra landet. Da tok Taliban over makta. Dette er de som har ledet opprøret, og nå skal lede landet.

Det har i lang tid vært ukjent hvem som er sjef for de ulike delene av opprørs-gruppa Taliban. Slik var det også da de styrte Afghanistan i årene 1996 til 2001.

Nå har de tatt makten i Afghanistan. Sist helg feiret de å ha vunnet en rask krig mot regjeringen. Da ble det også mer kjent hvem som leder gruppa.

Haibatullah Akhundzada har mest makt. Han er leder for Taliban. Det har han vært siden 2016. Da brukte USA en drone til å drepe forgjengeren mulla Mansour Akhtar.

Akhundzada var mest kjent for å bry seg om religion. Men han var heller ikke den mest kjente på det i Taliban. Han ble trolig valgt mer som en åndelig leder, og ikke som en militær sjef. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Ayman al-Zawahri var leder i terror-gruppa al-Qaida på samme tid. De to gruppene var viktige allierte, og hadde vært det i mange år. Han roste Akhundzada for å være en god leder for muslimer. Det førte til at Akhundzada fikk mer støtte.

Det trengte han. For han måtte samle en militant gruppe som var blitt delt etter drapet på Akhtar. Det var også uro i Taliban, fordi ledelsen hadde holdt det skjult at mulla Omar var død. Han var en av de som grunnla gruppa.

Akhundzada har holdt seg mye borte. Han skal stort sett ha sendt ut budskap på helligdager i islam, men ellers vært lite synlig.

(Saken fortsetter under bildet)

 Haibatullah Akhundzada er Talibans øverste leder. Det antas at han først og fremst er en åndelig leder – mer enn en militær sjef. Foto: AP/NTB

Mulla Baradar var med på å stifte Taliban. Han vokste opp i Kandahar. Det er byen der Taliban i sin tid oppsto.

Livet til Baradar ble endret for alltid i 1979. Da ble det krig mellom Sovjet-unionen og Afghanistan. Landet ble invadert, og Baradar ble opprører. Flere mener han kjempet sammen med mulla Omar.

De to startet Taliban tidlig på 1990-tallet. Da var Afghanistan preget av kaos og borgerkrig. Årsaken var at at Sovjet-unionen hadde gitt opp krigen i landet i 1989. Taliban fikk makten få år senere.

Taliban styrte fram til 2001. De mistet makten etter at Afghanistan ble invadert på nytt. USA og flere andre land mente terrorister fikk lov til å skjule seg i Afghanistan. I tiden etter 2001 er det antatt at Baradar var en av opprørerne som prøvde å få en avtale med den nye regjeringen. Den ble ledet av Hamid Karzai.

Baradar ble arrestert i 2010. Da var han i Pakistan. Han ble holdt i fengsel til 2018. Da ble han sluppet fri etter press fra USA. Baradar flyttet da til Qatar og ble sjef for det politiske kontoret til Taliban. Han var viktig da det ble laget en avtale om at USA skulle hente sine soldater hjem fra Afghanistan.

(Saken fortsetter under bildet)

Mulla Abdul Ghani Baradar, en av Talibans grunnleggere, er tilbake i Kabul der han fører samtaler om regjeringsdannelse. Foto: AP / NTB

Sirajuddin Haqqani er nestleder i Taliban. Han er også leder for en gruppe USA mener er terrorister. Den blir kalt Haggani-nettverket. Gruppa blir regnet som en av de farligste av dem som slåss militært i Afghanistan. Den har et rykte for å bruke selvmords-bombere. Det er antatt at de har skylda for noen av de største angrepene på Kabul de siste årene.

Gruppa blir anklaget for drap på flere ledere i Afghanistan. De skal også ha kidnappet folk fra vestlige land, og krevd løsepenger. En av dem var Bowe Bergdahl. Han var en soldat fra USA, og ble sluppet fri i 2014.

Mulla Yaqoob er sønnen til mulla Omar. Yaqoob leder den militære kommisjonen til Taliban. Den har mye makt, og hadde kontroll på opprøret for en uke siden.

Mulla Omar var en svært viktig leder for Taliban. Det gjør at Yagoob får støtte fra mange ulike deler av Taliban. Men det er uklart nøyaktig hva han gjør. Noen mener han bare har en symbolsk rolle.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av Zabiullah Mujahid i 2008.  Han snakker i en mikrofon fra en journalister i et fjellområde i Afghanistan. Foto: EPA / NTB

Zabiullah Mujahid er sjef for informasjon i Taliban. Han har vært et mysterium i flere år. Han har holdt seg mye i skjul. For mange journalister har han bare vært en stemme i andre enden av en telefon-samtale. Mujahid har han fått flere tusen følgere på Twitter de siste årene. Men da Taliban fikk kontroll på Kabul, så viste han seg.

Han har lovet at Taliban vil tilgi dem som har slåss mot dem. Han har også sagt at Taliban skal respektere rettighetene for kvinner. Flere er overrasket over det Mujahid nå snakker om. Han sier Taliban vil ha fred. Og ingen fiender. Men journalister sier han har hatt andre og mer brutale planer før.

Mujahid skrev en ny melding på Twitter hver gang Taliban tok over en ny by i krigen. Slik ble han viktig for å få ut informasjon. Nå har han fått en ny og vanskelig oppgave. Han overbevise folk om at Taliban kan klare å styre landet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå