Verden
Foto: Eric Gay / AP / NTB

– Dette er ikke en storm vi vanligvis opplever

Flere hus og veier skal være ødelagt. President Joe Biden har erklært unntakstilstand.

Søndag kveld traff en orkan delstaten Louisiana og Mississipi i USA. Orkanen blir kalt Ida. Den skal ha hatt en hastighet på 154 til 177 kilometer i timen. Det betyr at vinden kan dra fra Oslo til Porsgrunn på én time. Når orkanen var på sitt tøffeste hadde den en hastighet på 210 til 249 kilometer i timen.

– Jeg klarer ikke å finne ord for hvor mye verre dette kommer til å bli. Det skriver Reed Timmer på blogg-tjenesten Twitter. Han er meteorolog.

Folket følte orkanen før den traff land. De våknet til kraftig vind søndag morgen. Vinden rev løs markiser og andre gjenstander.

Flere hus og veier skal være ødelagt. Nesten én million mennesker har ikke strøm. Og folk blir bedt om å komme seg opp i høyden. Én person skal også ha mistet livet under orkanen.

– Ødeleggelsene kan bli store. Dere må høre på hva de lokale myndighetene sier om hvor alvorlig dette er. Det sier Joe Biden. Han er president i USA. Og han har erklært unntakstilstand. Det betyr at ansvarlige for delstatene kan gjøre tiltak som ikke står i det vanlige lovverket.

Orkanen Ida traff på samme dato som orkanen Katrina. Katrina traff USA for 16 år siden. Den hadde rundt samme hastighet som den nåværende orkanen. 1.800 mennesker døde og ødeleggelsene var store.

– Dette er ikke en storm vi vanligvis opplever. Det kommer til å bi kraftigere. Det sier John Bel Edwards. Han er guvernør i Louisiana.

Senere begynte orkanen å bevege seg saktere. Dette fører til at det er større risiko for flom. Guvernør Edwards frykter at vannrør og pumper kan bli ødelagt.

– Mange mennesker kommer til å bli satt på prøve på måter vi kun kan forestille oss i dag, sier Edwards.

---

Kort om saken

  • Delstatene Louisiana og Mississipi er utsatt for orkan.
  • Én person skal ha mistet livet under orkanen.
  • Flere hus og veier skal være ødelagt.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå