Verden
Den Forbudte By i Beijing innhyllet i forurenset luft (smog). Bildet er fra oktober 2018. Foto: Heiko Junge / NTB

Kina forbyr eksamener for seksåringer

Eksamener for 6- og 7-åringer blir forbudt i Kina. Det er for å beskytte barnas psykiske helse.

6- og 7-åringer ikke skal ta eksamen i Kina. Det har myndighetene bestemt.

I Kina har det vært vanlig med skriftlige eksamener allerede i første klasse. Disse prøvene har vært viktig for å komme inn på høyere utdanning. For mange er det muligheten til å få et bedre liv enn foreldrene har hatt.

Det er sterk konkurranse i skolesystemet i Kina. Nå forbys eksamen for å fjerne press hos de yngste.

Det ble bestemt mandag. Eksamenspresset «skader barnas mentale og psykiske helse». Det sier departementet for utdanning i Kina.

Mandag besluttet imidlertid landets utdanningsdepartement å fjerne skriftlige skoleeksamener for seks- og sjuåringer. I en uttalelse fra utdanningsdepartementet heter det at eksamenspresset på barn allerede fra ung alder «skader deres mentale og psykiske helse».

Også andre tiltak skal gjøre presset mindre for elever. Det blir nå færre eksamener, også for eldre trinn på skolene i Kina.

Mange kinesere betaler dyrt for privat undervisning. Såkalte «puggeskoler» er stort i Kina. Mange foreldre betaler over 130.000 kroner årlig for at barna skal bestå eksamener.

Kina gjør det også vanskeligere å drive private skoler. De blir forbud mot å egne klasser for de beste elevene.

Tidligere i år ble skrivelekser for første- og andreklassinger også forbud. Det ble satt en grense på 1,5 timer lekser daglig for barn i ungdomsskolen.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå