Verden
En gruppe syriske flyktninger gjør seg klar til å krysse grensen fra Libanon ved grensebyen Arsal i juni 2018. Amnesty sier mange som vender hjem, blir fengslet, torturert og seksuelt misbrukt. Arkivfoto: Bilal Hussein / AP / NTB

Flere flyktninger opplever tortur

Over 6,6 millioner har søkt tilflukt hos andre land de siste ti årene. Mange av de som blir sendt tilbake opplever tortur.

Mange fra Syria har forsøkt å flykte fra landet. Flere har fått det til. Når de kommer til et nytt land må de søke asyl. Det betyr at hvis du er redd for hva som kan skje i hjemlandet, kan du søke boplass i landet du har kommet til. Blir søknaden avslått må du dra fra landet.

Ny rapport viser at de som kommer tilbake til Syria blir torturert. Kvinner, barn og menn. De blir utsatt for vold, voldtekt og seksuell vold.

Fem av dem som kom tilbake til Syria, døde i fengsel. 17 personer har forsvunnet etter å ha blitt pågrepet. 14 seksuelle overgrep er dokumentert. Det inkluderer sju voldtekter mot fem kvinner, en gutt i tenårene og en fem år gammel jente.

– En regjering som sier at Syria nå er trygt, ignorerer sannheten. Det er forferdelig det som skjer i landet. Det sier hjelpe-organisasjonen Amnesty. Det er de som har publisert rapporten.

Over 6,6 millioner syrere har søkt tilflukt i andre land. Tallet er basert på de siste ti årene. Mange av disse har fått bo i Tyrkia eller Libanon.

Danmark, Svergie og Tyrkia sender hjem flere flyktninger enn før. Landenes argument er at Syria er trygt.

En syrisk kvinne ble fanget på grensen til Libanon. Hun ble fanget sammen med sin datter på 25 år. De ønsket å søke asyl i Libanon.

Kvinnene ble holdt fanget i fem dager. Flere fra militæret misbrukte datteren, rett foran moren.

– De kledde datteren min naken. De satte håndjern på henne og hang henne på veggen. De slo henne. Hun var helt naken. En av dem puttet penisen sin i munnen hennes. Det sier moren, som heter Alaa. Hun er en av de som ble intervjuet til rapporten om tortur.

---

Kort om saken

  • Flere flyktninger som vender hjem opplever tortur.
  • Fem personer har dødd, 17 personer har forsvunnet og 14 har opplevd seksuelle overgrep.
  • Over 6,6 millioner syrere har forsøkt å flykte de siste ti årene.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå