Verden

Forferdelige historier fra flyktningleir

Om få dager er det ett år siden Moria-leiren brant ned. Nå har folk funnet en bok hvor det ble notert hva som skjedde hver dag.

For ett år siden brant Moria-leiren ned. Leiren var et sted hvor flyktninger oppholdte seg. Den lå på en gresk øy som heter Lesvos. Forholdene på Moria skal ha vært elendige. Det har hjelpe-arbeidere sagt lenge.

Den ble bygd for 2.750 asylsøkere. Leiren ble et slags symbol. Mange er sinte fordi land i Europa ikke tar imot nok mennesker som er på flukt fra krig.

Etter brannen fant hjelpe-organisasjoner en slags loggbok fra leiren. Ei bok hvor de skrev hva som skjedde daglig. Den var skrevet av greske ansatte. De jobbet for den internasjonale migrant-organisasjonen. Deres oppgave var å ta vare på mindreårige som var enslige. Altså barn som har kommet til leiren uten foreldre eller søsken. Boka er skrevet på gresk.

25. desember 2018. En mann anklaget en jente for å ha stjålet penger fra ham. Mannen hadde gitt penger til jenta, «i bytte for ting som ikke kan beskrives». Det skriver en av hjelpearbeiderne i boka.

18 november 2018. Vi fant en rotte i en boks med mandariner. Rottene tar med seg sykdommer og ødelegger for mye av leiren. Det skriver en av hjelpearbeiderne. Samme dag ble også et vaktrom og konteinerne hvor barna bodde oversvømt av regn. Det er fare for elektrisk støt. Det skriver hjelpearbeideren.

Mangel på strøm gjorde at arbeiderne ikke klarte å holde en syk baby varm.

– Babyen var kald og gråt. Den er nok syk. Vi tok med barnet til en militærlege. Men han sa han ikke var ekspert på babyer og at noen burde se på barnet i morgen, skriver hjelpearbeiderne.

Greske myndigheter sier at de nå har ryddet opp. Både når det gjelder overbefolkningen av leirene og kaoset. Flere er kritiske til at greske myndigheter sier dette. De mener myndighetene har brukt makt til å tvinge flyktninger tilbake der de kom fra.

Den greske regjeringen avviser disse anklagene.

Forrige gang det var flyktningkrise var i 2015. Moria-leiren ble bygd for å hjelpe nesten 3.000 mennesker. Det gikk fort over dette antallet, og det ble liten plass på leiren til slutt. Antall beboere steg til 20.000. Om kvelden 8. september begynte det å brenne for første gang. Dette skjedde samtidig som leiren slet med korona-viruset.

Ingen døde i brannen. Men det ble kaos når 12.000 asylsøkere måtte flykte fra leiren. Mange lokale fra Lesvos var ikke fornøyd med at byen ble fylt opp av flyktninger.

Myndighetene opprettet en ny leir som skulle ta vare på flyktningene. Den ble oversvømt forrige vinter. En ny leir skulle være klar til vinteren, men byggingen har ikke startet.

– Ingen skal være nødt til å tilbringe vinteren i telt. Det sier Mireille Girard. Hun er representant for UNHCR. Det er FNs organisasjon for flyktninger.

---

Kort om saken

  • Folk fant en loggbok etter brannen ved Moria-leiren.
  • Boka beskrev forferdelige ting som vold, seksuelle overgrep og drap.
  • Greske myndigheter har fått kritikk for hvordan de har håndtert situasjonen.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå