Verden

Største rettssak noen gang

20 personer er tiltalt for terror i Paris for seks år siden. Onsdag starter rettssaken mot de tiltalte.

Onsdag starter rettssaken mot 20 personer. De er tiltalt for terrorangrep.

For seks år siden ble Frankrike utsatt for terror. 130 personer ble drept på ulike steder i Paris. En restaurant, en fotballstadion, en bar og et konsertlokale. De fleste ble drept på konsertlokale Bataclan.

Det virker som om angrepene var planlagt at skulle skje på samme tid. Terror-gruppa IS tok på seg ansvaret for angrepet.

Kartet viser hvor de ulike angrepene skjedde.

14 av de tiltalte skal være til stede under rettssaken. Salah Abdeslam er en av de. Han er den eneste som var med på angrepet, og som fortsatt lever. Rettssaken skal vare helt fram til mai neste år.

145 dager er satt av til høring. Her skal 330 advokater og 300 overlevende fortelle sine historier. Samtidig skal daværende president François Hollande være vitne.

– Alle har sine egne forventninger. Men vi vet at dette er et viktig steg for resten av livene våre. Det sier Arthur Denouveaux. Han overlevde angrepet på konsertlokale Bataclan.

Flere vitner er klare for at det blir en tøff prosess.

– Jeg må være der. Jeg kommer til å lide, men det blir et skritt i riktig retning. Det sier Christina Garrido til nyhetsbyrået AFP. Hun mistet sønnen sin under angrepet.

Hvordan kom en gruppe med jihadister seg inn i Frankrike, uten å bli oppdaget? Det er et av de viktigste spørsmålene under rettssaken. Flere av de kan ha gjemt seg blant de store massene med flyktninger fra Syria.

Mange av de tiltalte er blitt anklaget for å planlegge angrepet. Seks av de tiltalte skal dømmes, selv om de ikke er til stede. Fem av disse skal være døde. Det mener franske myndigheter.

De tiltalte vil få dommen sin 24 og 25 mai neste år.

---

Kort om saken

  • Det er seks år siden Frankrike ble angrepet av terror-gruppa IS. 130 personer døde.
  • Onsdag starter rettssaken mot 20 personer som er tiltalt.
  • Rettssaken er den største noen sinne i fransk historie.

---Siste utgave

På forsiden nå