Verden

Starten på 20 år med krig

Et av verdens verste terrorangrep skjedde for 20 år siden. Hendelsen førte til at USA startet krigen mot terror.

Denne uka er det 20 år siden USA ble utsatt for et av de verste terrorangrepene i historien. Tirsdag 11. september 2001 startet som en helt vanlig dag. Foreldre hadde levert barna på skolen. Folk var på vei til jobb. Børsen hadde nettopp åpnet. Men dagen ble en dag som endret det amerikanske folk.

– For amerikanerne var dette det verste angrepet på 60 år. I 1941 ble flåten Pearl Harbor bombet. Det var sist gang USA opplevde et så stort angrep. Det sier Espen Moe til Klar Tale. Han er professor ved NTNU og ekspert på internasjonal politikk.

Joseph Dittmar var i et av byggene ved World Trade Center. De fikk beskjed om at det hadde vært en eksplosjon i bygget ved siden av. Og at de måtte evakuere. Han var i 105. etasje. Dittmar brukte trappene ned. Da han var i 72. etasje, kjørte et fly rett inn i deres bygg.

Han forteller at trappene og veggene bevegde seg som bølger. Dittmar var blant dem som kom seg levende ut fra bygget. Samme tirsdag hadde han møte med 54 andre kollegaer. Sju personer fra møtet kom seg ut med livet i behold. Dittmar har delt historien sin med nyhetsbyrået AFP.

Fire fly ble kapret av terrorister denne dagen. De hadde som mål å drepe. To av flyene krasjet i bygningene til World Trade Center. Et annet fly krasjet i Washington. Det fjerde flyet styrtet ute på en åker i Pennsylvania. Nesten 3.000 mennesker døde under angrepene. Halvparten av dem som døde ble aldri funnet.

Det var 19 personer fra terror-gruppa Al-Qaida som kapret flyene. Gruppa hadde planlagt et angrep mot USA. Og de var tidlig ute med å si at de var ansvarlige for terroren.

Begge tårnene i World Trade Center raste sammen etter et par timer.

– Terrorangrepet endret mye. Før år 2000 kunne vi gå rett inn på et fly, uten at noe ble sjekket. Nå lever vi i en verden der kanskje ingen er helt trygge. Den frykten Al-Qaida klarte å skape med lite midler, er ganske stor, sier Moe.

Terroren skapte frykt blant folket. Flere var redde for nye angrep. Krigen mot terror ble noe helt annet etter denne tirsdagen. George W. Bush ville få tak i dem som var ansvarlig for angrepet. Han var president i USA på den tiden. Bush ønsket å drepe lederen av Al-Qaida, Osama Bin Laden.

– La det ikke være noen tvil. Vi skal jakte og straffe de som er ansvarlige for disse feige angrepene. Det sa Bush tre timer etter at det første flyet hadde truffet et av byggene i World Trade Center.

USAs jakt på Al-Qaida endret verdens syn på USA. Flere land støttet USA da de invaderte Afghanistan. Men da de invaderte Irak, fikk de lite støtte fra verden.

– Det USA tenkte om seg selv på denne tida, er annerledes enn det de tenker i dag. De så på seg selv som et stort land som prioriterer verden. De gikk til krig mot Afghanistan og Irak. Det var for å redde verden. Slik er det ikke i dag. Jeg tror mange har undervurdert hvor viktig moral er. Det er nok ikke like mange som ser opp til USA i dag, slik som de gjorde i 2001, sier Moe.

Amerikanske styrker brukte ti år på å finne Osama Bin Laden. Han ble drept i Pakistan i 2011.

Da hadde USA angrepet Afghanistan og Irak i jakten på Al-Qaida. Jakten var en del av krigen mot terror. Forskning viser at over 800.000 mennesker har blitt drept. Og minst 37 millioner har mistet hjemmet sitt som følge av USAs kriger i årene etter 11. september 2001.---

Kort om saken

  • For 20 år siden ble USA utsatt for et av verdens verste terrorangrep.
  • Nesten 3.000 mennesker døde.
  • Angrepet startet krigen mot terror.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå