Verden

Ønsket å straffe USA

Osama bin Laden kjempet mot militære styrker fra Sovjetunionen. Det samme gjorde amerikanske styrker.

Osama Bin Laden kom fra en av Saudi-Arabias rikeste familier. Han var en av de ansvarlige for terroren 11. september 2001. Han tok på seg ansvaret sammen med terror-gruppa al-Qaida.

– Vi bestemte oss for å ødelegge to tårn i Amerika. Det sa bin Laden i et videoopptak. Han ønsket å straffe USA. Ideen om å «ødelegge tårn» skulle han ha fått på 1980-tallet.

Bin Laden ble tidlig interessert i religion. Og hans familie var muslimer og trodde på islam. Det førte til at bin Laden forlot hjemlandet i 1979. Han dro for å kjempe mot de sovjetiske styrkene som hadde angrepet Afghanistan. Flere lokale islamister kjempet også mot sovjeterne. De afghanske krigerne fikk støtte fra USA og flere andre land.

Sovjet ga opp kampen og forlot Afghanistan i 1989. Etter krigen ble bin Laden mer og mer skeptisk på USA. Og i 1996 gikk han til krig mot USA.

Bin Laden reiste til Sudan. Her bodde han noen år. Årene etter Sudan reiste han tilbake til Afghanistan. Her startet han al-Qaida og en egen treningsleir.

I 1998 var al-Qaida med på terrorangrep mot USAs ambassade i Kenya og Tanzania. To år senere ble en amerikansk militærbåt truffet av en bombe. Dette skjedde utenfor Jemen.

Under samme periode hadde det også vært flere varsler om et angrep på USA.

– Angrepet var et sjokk, men burde ikke kommet som en overraskelse. Det skriver en amerikansk rapport som ble publisert noen år senere.

Etter angrepet sa bin Laden om hvorfor de angrep USA. Noen av årsakene var at USA hadde militære styrker i Saudi-Arabia. USA sin støtte til Israel. Og amerikanske militære-operasjoner i muslimske land.

Selv om al-Qaida ikke er like store nå som for 20 år siden, har gruppa fortsatt tilhengere. Flere er bekymret for hvordan gruppa vil utvikle seg nå som opprørs-gruppa Taliban styrer Afghanistan.

---

Kort om saken

  • Osama bin Laden og USA kjempet begge mot sovjetiske styrker i Afghanistan.
  • Over tid følte bin Laden at USA også måtte ødelegges.
  • Bin Laden og al-Qaida var ansvarlig for terrorangrepet på USA 11. september 2001.

---



Siste utgave

På forsiden nå