Verden

Her kommer de tilbake til skolen

Bare i august har 180 millioner personer i India fått korona-vaksine. Det gjør at de første elevene får komme tilbake på skolen igjen etter 18 måneder.

India er et av landene som har slitt mest med korona-viruset. I mai ble det satt flere rekorder. Både for nye smittede og for hvor mange som døde. Men de siste månedene har ting blitt bedre.

Nå mener myndighetene at landet kan åpne samfunnet mer igjen. Mye av årsaken er at mange flere er vaksinert. Bare i august ble 180 millioner indere vaksinert. Det er fortsatt mange som venter. Men myndighetene mener dette er en god nok start til at de tør å åpne skoler igjen. De første har allerede åpnet. Flere skal åpne i september. Men bare i seks av delstatene i landet.

For flere av barna er det første gang de er tilbake på skolen på 18 måneder, skriver kanalen Al Jazeera. Det er strenge regler for å hindre smitte. Blant annet kan bare en halv klasse være i rommet på samme tid. Alle ansatte på skolen må være vaksinert. Og pultene blir vasket med sprit. Hele tiden.

– Det er litt rart å være tilbake på skolen etter 18 måneder. Vi er litt redde for korona. Men så lenge alle er forsiktige, så bør det gå bra. Det sier Arya Jain til avisa Deutsche Welle. Hun går i 10. klasse.

Myndighetene sier de tar en sjanse med å åpne igjen. Men de gjør det fordi nytten for barna er større enn risikoen.

Mange av barna har nemlig lært mye mindre den tiden skolen har vært stengt. Det viser en rapport fra Unicef. Det er en organisasjon som jobber med barns rettigheter i hele verden. De har funnet ut at bare 60 prosent av barn og unge i India har hatt det de trengte for å følge med på skole fra hjemme. Og 80 prosent av de som har hatt det de trengte, sier at de likevel lærte mindre.

For det er mindre smitte i landet enn det har vært. Og flere kan ha vært smittet før, uten at det ble oppdaget.

Mange barn og unge i India kan ha hatt korona. Uten at det ble registrert. Det viser tall i en ny undersøkelse fra myndighetene. I slutten av juli mente de at to av tre indere kan ha anti-stoffer mot korona. Det meldte avisa Financial Times.

Samtidig er det flere foreldre som holder barna hjemme fra skolen. De mener det er for farlig å åpne igjen. Frykten er at det skal bli en ny periode med mye smitte. En av dem er Nalini Chauhan. Mannen hennes døde av korona i fjor.

– Frykten er der. Den er det som hindrer meg i å gå ut. Vi går ikke på markedet. Vi går ikke på shopping. Hvorfor skal da skolene åpne, sier hun til nyhetsbyrået AP.

---

India og korona

  • 180 millioner indere fikk korona-vaksine i august.
  • Mange barn og unge får komme tilbake på skolen.
  • De må følge strenge regler for å hindre smitte.

---



Siste utgave

På forsiden nå