Verden

Kan ha hjulpet terroristene

Flere mener at Saudi-Arabia skal ha vært i kontakt med terrorister. Pårørende etter terrorangrepet 11. september 2001 krever at hemmelige dokumenter blir offentlig.

For 20 år siden ble New York og USA utsatt for et terrorangrep. Nesten 3.000 personer døde. Angrepet ble markert på lørdag.

Etter markeringen ble flere hemmelige dokument lagt ut. De handler om etterforskningen av terroren. Sikkerhets-etaten FBI har gjort store deler av jobben.

Dokumentene har vært hemmelige, fram til nå. Mange av de som mistet familie og kjente har ment at dokumentene bør være offentlige.

Terroristene var i USA før angrepet. De skal ha fått hjelp av Omar Bayoumi. Han skal ha jobbet for Saudi-Arabias etterretnings-tjeneste. Samtidig som han var student i USA. Terroristene skal ha fått hjelp med praktiske ting som leilighet, reiser og pengestøtte.

Det skal også ha vært kontakt mellom terroristene og en imam, ved en moské i Los Angeles. Fahad al-Thumairy, som også var tilknyttet Saudi-Arabia.

Både Bayoumi og Thumairy skal ha forlatt USA noen uker før angrepene 2001.

Etter terrorangrepet gikk det rykter om at Saudi-Arabia var involvert. De har selv avvist anklagene. Dokumentet som er publisert viser ingen direkte kontakt mellom landet og angrepet.

Pårørende mener at al-Qaida var til stede i USA. Og at Saudi-Arabia var klar over at de var her.

---

Kort om saken

  • Flere pårørende mener at Saudi-Arabia har mye av skylden for terrorangrepet.
  • Etter etterforskningen av sikkerhets-etaten FBI er det flere hemmelige dokumenter som ikke er blitt publisert.
  • Nå er flere av de dokumentene blitt lagt frem til folket.
  • Likevel sier ikke dokumentene at Saudi-Arabia har direkte kontakt med noen av terroristene.

---Siste utgave

På forsiden nå