Verden

Statsministeren kan bli siktet for drapet på presidenten av Haiti

Statsministeren i Haiti får ikke lov å reise fra landet. Riksadvokaten vil nemlig sikte ham for drapet på presidenten, melder lokale medier.

Det skal ha blitt sendt to brev fra påtalemyndigheten i Haiti. Lokale medier siterer et brev som er sendt til en domstol. Et annet er sendt til utlendingsenheten i landet. Det forbyr statsminister Ariel Henry å reise ut fra Haiti.

Riksadvokat Bed-Ford Claude har bedt om at Henry må bli siktet for drap. President Jovenel Moïs ble skutt og drept i sitt eget hjem i sommer.

– Det er funnet nok materiale til å sikte Henry og be om at han blir tiltalt, skrev Claude i sin ordre tirsdag. Han ba også politiet passe på at Henry blir i landet.

Kort tid etter ordren måtte riksadvokaten slutte i jobben. Det ble bestemt av statsministeren.

– Jeg har gleden av å gi deg beskjed om at det er bestemt at du skal slutte i jobben. Det skriver statsminister Henry i en uttalelse.

Claude ba tirsdag om et møte med Henry. Håpet var å få svar fra statsministeren på noen spørsmål. Et av dem var årsaken til at en av de hoved-mistenkte hadde ringt Henry to ganger få timer etter drapet. Henry har ikke sagt noe om dette direkte. Men han har skrevet på Twitter at han er mot rykter som er ment «å skape forvirring og hindre rettferdighet».

President Moïse ble skutt og drept i sitt eget hjem 7. juli. Kona Martine Moïse ble hardt skadd. Kort tid etter ble over 20 personer pågrepet og siktet for drapet. De aller fleste av dem er utenlandske statsborgere.

Flere av dem som har jobbet med saken i politiet har gjemt seg. Årsaken er at de har blitt truet med at de vil bli drept om de jobber videre.

Totalt har 40 personer vært siktet i for drapet. Flere frykter at de aldri får vite hvem som har ansvar for attentatet på Moïse.

Landet er preget av mye uro. Det siste året har landet opplevd både jordskjelv og uvær. Det siste uværet kom mens de prøvde å redde folk fra ruiner etter et jordskjelv.

Flere gjenger har tvunget folk til å flykte fra vold. Drapet på presidenten og et avlyst valg gjør også at mye av befolkningen lider.


Siste utgave

På forsiden nå