Verden
Foto: John Kraus / Inspiration4 / AP NTB

Første romferd uten astronauter

Med håp, gavmildhet og velstand er fire sivile turister skutt ut i verdensrommet.

Da du lå og sov i natt, ble fire turister skutt opp i verdensrommet.

I en Falcon 9-rakett ble de sendt opp fra Kennedy Space Center i Florida. Raketten lyste opp himmelen da de motorene skjøt raketten ut i verdensrommet.

Klokken 5 torsdag morgen norsk tid var raketten i en bane 585 kilometer over jorda. Der skal de fire turistene være i tre dager.

Det er en 38 år gammel milliardær som har fått oppskytingen til å skje. Han heter Jared Isaacman, og han er selv med i raketten. Det er første gang en slik reise ut i verdensrommet skjer uten profesjonelle astronauter om bord.

De siste månedene har flere milliardærer reist ut i verdensrommet. Men ingen har vært så langt unna jorden som det Isaacman har vært.

Isaacman og de tre andre turisten er i en rakett fra selskapet SpaceX. Strømmetjenesten Netflix har laget en dokumentar om prosjektet.

– Dette er ikke uten risiko, sier Isaacman i dokumentaren.

Isaacman er ingen astronaut. Men han har lang erfaring som hobby-pilot. Derfor kan han fly flere militære fly. I 2008 fløy han rundt jorda på 62 timer i et lite jetfly. Det er det raskeste noensinne.

Og mannskapet han har med, har ikke mer erfaring med romfart. Han har valgt ut tre personer som skal representere tre verdier: Håp, gavmildhet og velstand.

29 år gamle Hayley Arceneaux overlevde kreft som barn. Hun er også legeassistent og representerer håp. Hun blir den yngste amerikaneren og den første personen med protese som sendes ut i verdensrommet. På reisen skal hun ha det medisinske ansvaret.

Gavmildhet blir representert av 42 år gamle Chris Sembroski. Han er veteran fra det amerikanske luftforsvaret. Han ga penger til sykehuset der Arceneaux ble behandlet.

Sian Proctor er en 51 år gammel afroamerikansk kvinne. Hun representerer velferd. Det er fordi hun startet et netthandel-selskap med verdensrommet som tema i en konkurranse arrangert av Isaacmans selskap.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå