Verden

Forvirrer velgerne for å få stemmer

Færre velgere stemmer ved valget i Russland. Partiet til Vladimir Putin prøver alt for å få folk til og stemme. De tilbyr gaver og prøver å forvirre velgerne.

Målinger viser at partiet Forente Russland ligger dårlig an foran valget i helgen. Det er partiet til president Vladimir Putin.

Folk har vist liten interesse for valget. Derfor gjør myndighetene det de kan for å få folk interessert. Valget skal pågå i tre dager. Det startet på fredag og vil fortsette til søndag.

Flere tusen gavekort er blant premiene folk kan få for å stemme. Det lokkes også med 20 leiligheter og 100 biler.

Sist måned fikk også russiske politifolk og soldater et løfte om mer penger. De skulle få utbetalt en sum fra regjeringen. Det skulle skje før valget startet.

Samtidig skulle pensjonister få 1.200 kroner for å stemme.

Hvis valget hadde vært under normale forhold, så ville Putin og partiet vært i trøbbel. Folket i Russland har dårlig levestandard. Pandemien har ført til at økonomien er dårligere. Folk har mindre penger. Samtidig koster varer mer penger enn før.

Mer enn 30 prosent av folket ønsker ikke å stemme på Forente Russland. Det er nesten 45 prosent færre enn ved sist valg for fem år siden.

Mye tyder likevel på at Forente Russland vil få et nytt flertall ved valget. For det er få andre som kan utfordre dem. Politiske motstandere er nemlig enten ikke til stede, i fengsel eller lever i eksil i utlandet. Den siste gruppa er jaget bort fra landet. Noen er dømt til straff, og andre føler seg utrygge i Russland. For noen er begge deler et problem.

En av dem er den kjente opposisjons-politikeren Aleksej Navalnyj. Han er i fengsel. Han ble kjent for sin kamp mot korrupsjon blant de med mest makt i Russland. Navalnyj omtalte også partiet til Putin som «et parti for kjeltringer og tyver». Navalnyj ble også forgiftet da han var på reise i Russland. Han måtte bli flydd ut og få hjelp på sykehus i Tyskland. Det reddet livet hans.

Kritikere til valget mener at det ikke er et ordentlig valg.

– Valget er ikke reelt. Det vet vi. Det ser vi, sier Grigorij Matvejev. Han er en av folket og jobber med lys på teater.

– Valget er lite annet enn en komedie, sier han.

Leonid Volkov er også kritisk til valget. Han støtter Navalnyj.

– De har fjernet så mange kandidater. Dette er ikke noe ekte valg, sier Volkov. Han lever nå i eksil.

Putin har vært president siden 1999, og mener fortsatt at han er populær. Han sier at mellom 60 og 65 prosent vil ha han som president.

For å være sikker på at Forente Russland vinner valget bruker de spesielle metoder.

Boris Visjnevskij er representant for et motparti. Tidligere denne uken dukket det opp flere representanter fra Forente Russland, som også het Boris Visjnevskij. De lignet til og med på hverandre.

– Målet er å forvirre velgerne, slik at de krysser feil. Det sier Helge Blakkisrud til avisa Aftenposten. Han er seniorforsker ved Norsk utenriks-politisk institutt.

Dette er ikke et uvanlig triks for å få stemmer. Avisa Kommersant fant 20 andre tilfeller av lignende hendelser.

---

Kort om saken

  • Færre personer stemmer ved valget i Russland.
  • Myndighetene lokker velgerne med å tilby gaver for at de skal stemme.
  • Vladimir Putins parti Forente Russland vinner nok valget likevel.
  • Flere mener at valget er en komedie. Og at det ikke er et reelt valg.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå