Verden
På bildet får en mindreårig sørafrikaner en dose av den kinesiske Sinovac-vaksinen. Arkivfoto: Themba Hadebe / AP / NTB

Frykt for hva mer smitte i Afrika kan føre til

Bare 3,6 av folk som bor i Afrika er ferdig vaksinert mot korona. Nå er det en fjerde runde med smitte på kontinentet. Det kan få følger for hele verden.

Smitte med korona sprer seg i Afrika. I nord er det svært mye smitte i Algerie, Egypt og Tunisia. I vest blir mange flere smittet i Benin, og det samme skjer i Kenya og Somalia i øst.

– Vi er ikke ferdig med dette ennå. Det sier John Nkengasong. Han er sjef i helse-organisasjonen CDC. Den er en del av Den afrikanske union. Nkengasong sier det er et stort behov for at land i Afrika får flere doser med korona-vaksine.

Men for Afrika samlet er det nå mindre smitte enn for en uke siden. Det har blitt 20 prosent færre nye smittede, og 26 prosent færre døde.

CDC har funnet 8 millioner smittede i hele Afrika i løpet av pandemien. Over 204.000 personer har dødd. Det er rundt 4,4 prosent av alle som har dødd med eller av korona i verden. Men eksperter tror det er flere som har dødd av det i Afrika, hvor det bor 1,3 milliarder personer. Svært få er vaksinert.

Det er kjent at vaksinen gjør at færre blir syke eller dør. Men den er også viktig for å hindre at det skal oppstå nye varianter av korona. Frykten er at viruset kan endre seg slik at vaksinene ikke lenger virker. Og det kan skje i Afrika om ting ikke blir bedre, advarer Verdens helse-organisasjon (WHO).

Det var et mål om at 40 prosent av alle i Afrika skulle få vaksine i 2021. Men nå er det klart at de får enda færre doser enn ventet. Dermed vil kun 17 prosent være vaksinert innen året er omme, ifølge WHO.

For hver nye smittede, øker sjansen for at et virus kan endre seg. Det vil kunne få konsekvenser for land utenfor Afrika også. I verste fall kan nye varianter gjøre at vaksinene ikke lenger vil virke.

– Dette kan til slutt ta hele verden tilbake til start, sier Matshidiso Moeti. Han er direktør for WHO i Afrika.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå