Verden
Bildet er av Canadas statsminister Justin Trudeau. Han står bak en talerstol med et stilisert lønneblad trykket på. Det er nasjonalsymbolet til Canada. Foto: Justin Tang / AP / NTB

Sliter på målinger før valget

Justin Trudeau var lei av å lede en regjering uten et flertall. Han valgte å ha et nytt valg i Canada for å få mer støtte. Men det kan ha vært en tabbe.

De siste meningsmålingene har gitt Trudeau noe å tenke på. Han er statsminister fra det Liberale parti. Men de ser ikke ut til å få noe mer støtte i nasjonalforsamlingen etter valget.

For både De liberale og De konservative får støtte fra litt over av 30 prosent på målingene. Det melder nyhetsbyrået AFP. Dermed er det helt åpent hva som vil skje etter valget i Canada. Det er 20. september.

– Trudeau kan igjen ende opp med en mindretallsregjering. Men han har tatt en sjanse, sier André Lamoureux. Han er professor ved Universitetet i Quebec.

Planen til Trudeau var å få mer støtte etter valget. Da kunne han styrt med et flertall i underhuset i parlamentet.

Han hadde et håp om at velgerne ville takke ham med mer støtte. Det skriver avisa The Economist. Canada har klart seg ganske bra gjennom korona-pandemien. Særlig om de sammenligner seg med USA. 26.900 har dødd med korona i Canada. Og justert for antall innbyggere er har det vært rundt tre ganger så mange døde i USA.

Men flere mente planen var dårlig. Og de sa tydelig fra om det. For samme dag som Trudeau sa at det skulle være et nytt valg, rykket Taliban inn i Kabul. Og regjeringen i Afghanistan måtte slutte. Den har vært støttet av forsvars-samarbeidet Nato, hvor også Canada er med.

I tillegg er det også blitt mer smitte med korona igjen. Canada har sin fjerde runde med mye smitte.

– Dette er ikke tiden for å ha valg. Hvorfor valgte du å ha et nytt valg midt i en pandemi? spurte Erin O’Toole i en TV-debatt i forrige uke. Hun er leder for De konservative.

Det er to store partier i Canada. De konservative er lengst til høyre. Og til venstre for De liberale er det tredje største partiet. De kaller seg Nytt demokratisk parti (NDP). Og de får støtte fra rundt 20 prosent på de siste målingene. Det gjør at det kan bli vanskelig for O’Toole å lage en regjering uten å få flertall alene.

For NDPs leder Jagmeet Singh sier at de ikke har noe til felles med De konservative. Men han har også vært klar på at regjeringen har gjort en for dårlig jobb med klima. Canada har ikke råd til fire år til med Trudeau, ifølge Singh.

Heller ikke Bloc Québécois ønsker å støtte noen av de store partiene. De vil først og fremst ha mer selvstyre for delstaten Quebec. Men før valget har de støttet Trudeau i noen saker. De ønsker en regjering uten et flertall, slik at de kan forhandle. Ifølge de siste målingene kan de få støtte fra rundt seks prosent ved valget.

Og selv om klima er en av de viktigste sakene før valget, så sliter partiet De Grønne. Miljøpartiet ser ut til å gjøre et dårlig valg, og kan tape sine to plasser i nasjonal-forsamlingen. De hadde støtte fra 6,5 prosent av velgerne for to år siden. På de siste målingene får de støtte fra mellom to prosent og knappe fem prosent av velgerne.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå