Verden
Bildet viser lava som strømmer nedover fjellsiden etter et vulkanutbrudd på den spanske øya La Palma. Foto: Jonathan Rodriguez / AP / NTB

Tusener må flykte fra lavaen

Vulkanen Cumbre Vieja hadde et utbrudd søndag. Rundt 5.000 mennesker har måttet flykte. Vulkanen er på den spanske øya La Palma.

Europa — En enorm svart og hvit røyksøyle stiger opp fra vulkanen. Flammer lyser opp natten. Lavaen fra vulkanen Cumbre Vieja har allerede nådd fram til noen bolighus. Den har også gjort at det er umulig å bruke noen av veiene på øya La Palma. Vulkanutbruddet startet søndag.

5000 mennesker er evakuert. De kommer fra forskjellige steder på øya, blant annet byen El Paso. Der bor det flest mennesker. Men lavaen er også på vei til sørkysten av øya. Folk som bor der, har reist i all hast.

Lavaen er 1.000 grader varm. Den beveger seg rundt 700 meter i timen, ifølge Instituttet for vulkanologi på Kanariøyene.

Utbruddet kom etter en uke med mye aktivitet i jorda. Så kom et jordskjelv. Det kunne kjennes godt på søndag. Det er 50 år siden vulkanen sist hadde utbrudd.

– Folk blir bedt om å være ekstremt varsomme. De må holde seg unna området rundt krateret. Det er for å unngå unødvendig risiko, sier lokale myndigheter i en uttalelse.

La Palma er en av de mindre Kanariøyene. Den ligger lengst vest i øygruppa. Turister pleier ikke å reise dit. Omtrent 83.000 personer bor på øya. Av dem bor 35.000 mennesker i områder ikke langt unna vulkanen.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå