Verden

Fortsetter som statsminister uten flertall

Mandag var mange canadiere ute og stemte. Årets valg holdes to år før tiden, etter eget ønske fra statsminister Justin Trudeau.

De siste dagene har det vært valg i Canada. Flere canadiere var ute og stemte mandag. Nå viser målinger at Justin Trudeau kommer til å vinne. Det betyr at han fortsetter som statsminister.

Trudeau ønsket selv å holde et valg. Etter normale forhold ville valget vært om to år. Årsaken var at han ikke har flertall i nasjonal-forsamlingen. Det betyr at saker partiet hans foreslår, ikke blir stemt gjennom. Han trodde også at canadierne ville belønne ham for å ha ledet landet gjennom korona-pandemien.

Canada er blant landene i verden som har vaksinert flest innbyggere.

Nå ser det ut til at Trudeau vinner valget, og fortsetter som statsminister. Men likevel får han ikke flertall i nasjonal-forsamlingen.

Det har vært tett mellom Trudeaus parti De liberale, og opposisjons-partiet De konservative, som ledes av Erin O’Toole.

Resultatet var en stund for jevnt til å si hvem som skulle vinne. Men basert på nye målinger ligger statsministeren godt an.

Det ser ikke ut som at hans parti klarer å få de 170 setene som trengs for å få flertallet. Derfor vil Trudeau fortsette å lede Canada uten flertall.

O’Toole har gratulert Trudeau med å vinne valget. Det sier nyhetsbyrået Reuters. Han skal ha ringt statsminister Trudeau og sagt gratulerer.

Trudeau har vært statsminister i Canada siden 2015. Men nå er han ikke like populær som han var den gang.

Klima var en av de viktigste sakene foran valget. Men partiet De grønne gjør et dårlig valg.

---

Kort om saken

  • Justin Trudeau blir fortsatt statsminister i Canada.
  • Likt som før får han ikke flertallet i nasjonal-forsamling.
  • Selv om klima var en av de viktigste sakene før valget, gjør partiet De grønne det dårlig.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå