Verden

Frykter at folk mister menneske-rettigheter

Flere organisasjoner er redde for hva som kan skje i Afghanistan. De sier at menneske-rettighetene er truet etter at Taliban tok makten i landet.

Asia — De siste 20 årene har folk i Afghanistan fått flere rettigheter. Slik skulle det forbli. Det lovet opprørsgruppa Taliban da de tok makten i landet.

Men ifølge organisasjonen Amnesty, har det ikke blitt slik. De sier at Taliban har jobbet fort for å fjerne menneske-rettighetene.

Amnesty har laget en ny rapport. Det har de gjort sammen med FIDH, som er en menneskeretts-organisasjon. De har også jobbet med Verdens-organisasjonen mot tortur (OMCT). Rapporten viser at det har vært mange løftebrudd.

– Det tok bare fem uker fra de tok over. Taliban har helt klart vist at de ikke mente det de sa. De verken forsvarer eller godtar menneske-rettighetene. Det sier Dinushika Dissanayake. Hun er visedirektør i Sør-Asia for Amnesty.

Taliban har laget flere nye regler. De sier blant annet hva kvinner har lov til å gjøre. Mens andre handler om forbud mot å protestere eller mot at folk kan si hva de vil. Flere journalister ble pågrepet etter at de laget en sak om kvinner som protesterte. De ble utsatt for tortur.

– De slo meg med voldsom kraft. Jeg var overbevist om at livet mitt var over, sa Neamat Naqdi til kanalen CNN.

En kvinne vil ikke si navnet sitt. Hun har vært med i en av protestene for kvinners rettigheter. Hun sier at både hun selv og en venn ble slått hardt av Taliban etter at de var med.

– De pågrep vennen min. Han ble grovt torturert. Han fikk armen sin brukket. Da de slapp ham fri, måtte de gi ham nye klær fordi klærne hans var fulle av blod, sier kvinnen.

Taliban har flere ganger avvist at de har brutt menneske-rettighetene. Det gjorde de også til kanalen NRK forrige helg.

– Dette fordømmer vi på det sterkeste. Det stemmer ikke. Det er propaganda, sa Gul Agha til NRK. Han hadde da blitt spurt om drap på sivile og de hindrer nødhjelp i å komme fram. Agha er Taliban-kommandant.

Siste utgave

På forsiden nå