Verden

Avslører store hemmeligheter

Mektige mennesker over hele verden skjuler sine formuer for å slippe skatt. Det viser en ny, stor avsløring.

Store mengder hemmelige dokumenter har blitt lekket på søndag. Lekkasjen kalles «Pandora papers». Dokumentene avslører store hemmeligheter. Noen av de mektigste og rikeste menneskene i verden har skjult formuene og forretningene sine. 150 medier har samarbeidet om avsløringene.

Blant de som er avslørt er 35 statsledere. 300 politikere og 130 dollarmilliardærer er også på listen.

Tsjekkias statsminister er blant de som nevnes. Det gjør også presidentene i Ukraina, Kenya og Ecuador. Disse har drevet hemmelige forretninger for å slippe unna skatt.

Aftenposten har også funnet 300 nordmenn i dokumentene. Det er alt fra frisører og redere, til advokater og investorer. De fleste eier anonyme selskaper i skatteparadiser. Det er ikke ulovlig i seg selv, men kan bli det hvis det brukes for å unngå skatt og skjule korrupsjon.

Tsjekkias statsminister, Andrej Babis, eier luksusvillaer på den franske rivieraen. Pengene har han betalt gjennom skatteparadiser, skriver E24.

Babis ble valgt som statsminister etter han kritiserte korrupsjon og den rike eliten. Han har nektet å kommentere saken.

Jordans konge, Abdullah, har flyttet hundrevis av millioner ut av landet. Han har også kjøpt dyre luksusleiligheter rundt i verden. Samtidig har Jordan fått enorme pengesummer i bistand fra andre land. Bare Norge gav i fjor 230 millioner kroner i bistand til landet. Kong Abdullahs advokater mener likevel at han ikke har gjort noe galt.

Pandora Papers består av nesten 12 millioner dokumenter. Over 600 journalister fra 117 land har etterforsket disse det siste året. Det er forventet at det kommer flere avsløringer.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå