Verden
Den omstridte kunstneren Lars Vilks omkom i trafikkulykken, sammen med de to politimennene som arbeidet på heltid for å beskytte ham. Foto: Bjorn Lindgren / TT / NTB

Omstridt kunstner død i ulykke

Den svenske kunstneren Lars Vilks er død. Han døde i en kollisjon søndag ettermiddag.

Den svenske kunstneren Lars Vilks er død. Han ble 75 år gammel. Vilks døde etter kolliderte i trafikken på søndag.

Svensken satt i en sivil politibil med to politimenn. Bilen skal ha endret kjørefelt og kollidert med et vogntog. De to politimennene i bilen døde også.

Vilks var en omstridt kunstner. I 2007 tegnet han profeten Muhammad på en hund. Det skapte sterke reaksjoner. Vilks mottok drapstrusler fra islamister over hele verden. al-Qaida lovte 100.000 dollar til den som drepte Vilks. Siden da har han levd med politi-beskyttelse.

Vebjørn Selbekk er redaktør i den kristne avisa Dagen. Han sier det er «rart og trist at det skulle ende på denne måten». Selbekk sier Vilks var sterkt påvirket av dødstruslene han fikk etter tegningene.

– Han har vært svært isolert. Han har bodd alene i Skåne med to livvakter døgnet rundt. Fra utsiden var det trist å se, sier han.

Selbekk mener Vilks kjempet en viktig kamp for ytringsfriheten.

– Jeg mener at Sverige har mistet sitt modigste menneske, sier han.

Det svenske politiet sier slike ulykker er «veldig, veldig uvanlige». Likevel utelukker politiet at noen skal ha drept Vilks med vilje.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå