Verden

Sultet på grensen i 20 dager

Boshra al-Moallem flyktet fra Syria til Polen. Det var så vidt hun kom seg frem i live.

Boshra al-Moallem og hennes to søstre holdt ut krigen i Syria i ti år. Så klarte de endelig å flykte. Boren kom seg til Belgia året før. Der klarte han å spare opp penger for å hjelpe søstrene sine.

Reisen var ikke enkel. Al-Moallem havnet mellom grensen til Polen og Hviterussland. Der ble hun jaget fram og tilbake, av vakter med våpen.

Al-Moallem kom seg ikke videre på 20 dager. Hun var tørst, sulten og kald. Først da hun kollapset av utmattelse ble hun brakt til et sykehus.

– Jeg ante ikke at vi skulle bli utsatt for noe slikt. De fortalte oss at det var lett å komme seg inn i Europa. Å få et nytt liv og legge krigen bak oss. Det sier den 48 år gamle kvinnen til nyhetsbyrået AP.

Mange tusen har reist til Hviterussland de siste ukene. Der blir de presset over grensen til Polen av vakter med våpen. EU har fordømt praksisen.

Al-Moallen sier hun ble lurt til å tro at reisen inn i EU var enkel. Hun mener hun ble brukt i konflikten mellom Hviterussland og EU-landet Polen.

Tusenvis av flyktninger har risikert livet for finne trygghet i Vest-Europa. Men etter en million kom inn i EU i 2015, har flere land bygget murer av betong eller piggtråd for å holde dem ute.

I de siste har flere flyktninger prøvd å komme seg inn gjennom Hviterussland. De kommer til landet med turistvisum. Så blir de kjørt til grensen av menneskesmuglere.

Polen, Litauen og Lativa mener Hviterussland skaper kaos med vilje. Polen nekter innreise for flere tusen migranter.

Så langt har seks migranter dødd i grenseområdet. Polen for kritikk for å bryte menneske-rettigheter.

Polske vakter presset barn og kvinner tilbake. Det forteller al-Moallem.

– Ungene skrek og gråt. Jeg ba om litt vann. Da fikk vi beskjed om komme oss tilbake til Hviterussland, sier hun.

Al-Moallem håper hun kan komme seg videre til Belgia. Der vil hun og søstrene søke politisk asyl med broren i Belgia.

– Alt jeg ønsker, er at familien kan bli forent. Vi vil bare kunne følge oss trygge. Det er alt, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå