Verden

Frykt for sosial krise i Storbritannia

Mange i Storbritannia er uten jobb som følge av korona. Nå vil myndighetene tilby mindre hjelp i tiden framover. Det fører til en frykt for flere fattige.

Regjeringen har brukt nesten 70 milliarder pund på å sikre at folk har hatt en inntekt. Det er omtrent 817 milliarder kroner. Myndighetene har sørget for at folk har fått beholde lønnen sin. Selv om landet har vært stengt som følge av korona. Sist uke var det over.

Eksperter tror det blir færre jobber i tiden framover. De tror også at folk i Storbritannia blir fattigere. De er ekstra bekymret for folk som har jobbet i industri og i bygge-bransjen. Det samme gjelder for eldre folk i jobb og for dem som bor i London.

Diana Gaglio er 53 år. Hun mistet jobben i et firma som jobbet med reiseliv like før jul i fjor. Da fikk hun seg en midlertidig jobb på et testsenter for korona. Men det stenger snart. Da er hun uten jobb igjen. Dermed må hun søke jobb samtidig som flere hundre tusen andre briter. Det gjør at hun er utrygg på framtiden.

På samme tid blir det også mindre penger til folk som er permittert fra jobben sin. De har under pandemien fått rundt 13.000 kroner ekstra. Det er det slutt på fra denne uka. Flere kan også miste hjemmet sitt. Under pandemien har vært forbudt å kreve at folk flytter ut når de ikke betaler leie.

I tillegg er varer blitt dyrere. Det er over ni år siden prisene økte like mye som de gjorde i september i år. Strøm koster også mer. Den koster nå 12 prosent mer.

Landet sliter også med å skaffe varer det trenger. Det er blant annet stor mangel på bensin og diesel i Storbritannia. Årsaken er at det mangler folk som kan kjøre lastebiler, og til å frakte drivstoff inn i landet.

Flere aviser skriver allerede om at det kan bli krise før jul. For det er flere varer som mangler. En avis har tittelen «Boris’ kamp for å redde julen». Flere er blitt usikre på om statsminister Boris Johnson er rett mann til å lede landet. Flere briter frykter at de vil mangle både leker til barna og kalkuner til jule-middagen.

– Landet og arbeidsmarkedet ligger an til en ustabil høst. Det sier Charlie McCurdy. Han er økonom ved tenketanken Resolution Foundation. Han tror flere vil oppleve dårligere råd og mindre luksus.

Johnson og hans regjering mener økonomien er på rett vei. De mener derfor at det er rett å bruke mindre penger på hjelp. For mens mange tror de må slutte i sin jobb, er det mer enn 1 million ledige jobber. Mange av dem er for folk som kan kjøre lastebil eller jobbe med service. For flere andre yrker er det verre. Mer enn to av tre som søker jobb vil oppleve at det er flere som vil ha samme jobb. Det mener Institute for Fiscal Studies i London (IFS).

Eldre arbeidsfolk vil få det ekstra vanskelig. Ifølge IFS har bare én av tre arbeidsfolk over 50 år funnet seg en ny jobb seks måneder etter at de ble permittert. Blant de yngre hadde nesten to av tre arbeidsfolk funnet seg en ny jobb innen samme tid.

Diana Gaglio er redd for at firmaer bare vil bry seg om alderen hennes. For selv mener hun at hun både er livlig, nysgjerrig og at hun fortsatt har mye å gi.

– Andre mennesker ser ansiktet ditt og huden din, og den er eldre. De ser deg på en bestemt måte. Kanskje de må bli bedre kjent med meg, sier Gaglio.

Men flere bedrifter sliter. Tool Shop er en kjede som hadde 12 butikker og 50 ansatte før pandemien. Mer handel på internett førte til at tre butikker stengte i 2019. Nå er det bare tre butikker igjen. Der jobber det 11 ansatte.

Martin Matio på 69 år er en av dem. Han er optimist. De har flere kunder igjen, folk er glade for personlig service. Flere er også glade når de kan få høre en vits mens de handler.

– Jeg tror fysisk kontakt er det viktigste. Kunder ønsker å vite hva de kjøper, sier han. Matio sier et godt kjøp kan minne om kjærlighet.

– Jeg ønsker jo å se jenta hvis jeg skal gifte meg, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå