Verden

Må ha ny regjering mens landet er i krise

Krisa i Romania er blitt større. Statsminister Florin Citu og hans regjering må slutte. Samtidig sliter landet med korona og dyr strøm.

Nasjonal-forsamlingen i Romania har stemt over om de har tillit til statsminister Citu. 281 politikere stemte mot Citu. Ingen stemte for at de hadde tillit til ham. Årsaken er at hans parti nektet å delta i avstemningen. Det gjorde også de andre som har støttet Citu.

Citu er fra et liberalt parti. Han har bare vært statsminister siden desember. Det var sist gang det var valg.

Men på under et år har han mistet støtte på høyresiden. Blant annet fra et parti som var i regjeringen fram til september. Det var de som ønsket å stemme over om de hadde tillit til ham som leder for Romania. De mener blant annet at Citu er et problem for å få slutt på korrupsjon.

Han har også fått mye kjeft av partiene på venstresiden. De mener politikken til Citu gjør flere fattige. De mener også at gjelda til landet må slutte å øke.

To ting kan skje i Romania nå. Enten må de ha nytt valg, eller så må partiene klare å bli enige om en ny regjering. Partiet som forlot regjeringen til Citu sier de kan bli med igjen. Men da må det være en ny statsminister.

Mens flere blir fattige, må folk også bruke mer penger på strøm. Samtidig er det mange som blir syke og dør av korona i landet. Romania er et av landene i Europa med lavest andel vaksinerte.

Knapt hver tredje innbygger har fått minst en dose med vaksine. Til nå har 37.000 mennesker dødd med korona i landet.

Romania bruker lite på helse. Hvert år bruker de rundt fem prosent av verdiskapningen i landet. Ingen andre land i Den europeiske union bruker en så liten andel, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Dermed er offentlige sykehus helt fylt. Alle operasjoner blir vurdert på nytt. Hvis folk kan vente på hjelp, så må de det. Slik skal det være i minst en måned. Det sa Raed Arafat mandag. Han har vært assisterende helseminister.

Hver dag blir det flere nye smittede. På kort tid har antallet blitt doblet flere ganger. Mandag var det bare tre ledige plasser totalt på alle intensiv-avdelinger i Romania.

Dorel Sandesc er tillitsvalgt for flere av de som jobber på intensiv-avdelingene i landet. Han sier de jobber i et «helvete». Han tror også at det vil bli verre.

– Vi er som et oversvømmet Noahs ark. Det er menger av folk som desperat prøver å klamre seg fast til, sier han.



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå