Verden
Bildet er av Petteri Taalas. Han står i dress foran en blå vegg med den hvite logoen til FN. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone / AP / NTB

Frykter at enda flere vil mangle rent vann i 2050

I 2018 slet 3,6 milliarder mennesker med å skaffe seg vann i minst én måned hvert år. I 2050 kan 5 milliarder slite med det samme.

– Vi må våkne opp. Det er en vannkrise som truer oss, sier Petteri Taalas. Han er sjef for Verdens meterologiske organisasjon (WMO).

WMO har laget en ny rapport. Den heter «The State of Climate Services 2021: Water». Nå er den klar. Og det bare noen få uker før COP26. Det er et internasjonalt toppmøte om klima. Møtet er i Glasgow i Skottland, og skal være fra 31. oktober til 12. november.

Taalas ber om at ledere i alle land må snakke om vann på møtet.

– Vi kan ikke vente i tiår før vi begynner å gjøre noe, sier han.

Han sier at det også er en beskjed til land som Kina. Det er land som sier de vil bli karbon-nøytrale innen 2060. Men de har ingen plan for årene fram til 2030.

WMO har sett på tallene for de siste 20 årene. De mener det har blitt mye mindre vann som er lagret på land, enten i snø eller is. Hvert år har det blitt én centimeter mindre av den. I Antarktis og på Grønland er det verst. Men det har også skjedd flere steder der det bor mye folk.

Taalas sier at det har blitt endringer i hvor det kommer mest regn. Det har store følger for de som skal dyrke mat. Årsaken er at klima er blitt varmere.

Siden 2000 har det også blitt flere katastrofer følge av flommer, ifølge WMO. Sammenlignet med årene 1980 til 2000 har det skjedd dobbelt så mange ganger. Økningen er på 134 prosent.

– Vi har 7 prosent mer fuktighet i atmosfæren. Det er en følge av at det blir stadig varmere. Det bidrar også til at det blir flere flommer, sier Taalas.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå