Verden
Tidligere president Donald Trump gikk på et valgnederlag i 2020 og ble ikke gjenvalgt. Men selv har han aldri godtatt valgresultatet, som han mener var stjålet. Trump har fortsatt et jerngrep rundt Det republikanske partiet, og eksperter mener han vil stille til presidentvalget i 2024. Frykten er at han og tilhengerne hans da ikke vil sky noen midler. Foto: AP / NTB

Vil han stille på nytt?

Trump nektet å akseptere tapet etter valget i 2020. Nå tror mange han vil stille som president-kandidat på nytt.

Da valgresultatet var klart i 2020, nektet Trump å akseptere det. Han mente valgjuks var grunnen til at han tapte. Nå mistenker mange at han vil stille til valg på nytt.

2020 var ikke første gang et amerikansk valg blir dramatisk. I 2000 vant republikaner George Bush over demokraten Al Gore. Gore fikk flest stemmer, men på grunn av valgsystemet vant Bush likevel. Det gjorde mange amerikanere sinte.

Gore krevde da nye opptellinger. Saken gikk til USAs høyesterett. Til slutt godtok Gore resultatet.

Valget i USA i 2020 ble kontroversielt. Det førte til dyp splittelse blant amerikanerne. Nå er mange redde for hva som vil skje hvis Trump stiller på nytt.

Robert Kagan er seniorforsker ved Brookings Institution. Han sier USA kan havne i den «største politiske krisen siden borgerkrigen». Det skrev han i en artikkel i forrige uke, i Washington Post.

Han advarer om fare for stor uro, massevold og politisk krise i løpet av de neste årene.

Kagan er ikke i tvil om hva Trump vil gjøre i 2024.

– Trump vil uten tvil være den republikanske president-kandidaten i 2024. Håpet om at han vil miste innflytelse utenfor Det hvite hus, har vært urealistisk, sier Kagan.

Kagan sier Trump fortsatt har stor kontroll over det republikanske partiet.

– Han er i ferd med å bygge opp en gigantisk pengekasse til valgkampen. Hvis han ikke får problemer med helsa, stiller han, mener Kagan.

Mange amerikanere har mistet tilliten til det politiske systemet. Det viser tall fra en ny undersøkelse fra nyhetsbyrået CNN.

Meningsmålingen viser at bare 6 prosent ikke mener demokratiet er under angrep. 78 prosent av republikanere tror ikke Joe Biden vant valget på lovlig måte.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå