Verden

Sier valget i Somalia blir utsatt nok en gang

Søndag skulle det vært valg av president i Somalia. Valget er utsatt flere ganger fra før. Og det kan skje igjen, ifølge en talsmann fra myndighetene.

Somalia skulle ha holdt valg i 2020. Folk skulle velge både president og en ny nasjonal-forsamling. Men de må vente på å få stemme.

– Alle kan se at valget må bli utsatt. 10. oktober er for tidlig. Det sier Mohamed Ibrahim ifølge kanalen Bloomberg. Han er talsperson for myndighetene i landet. Ibrahim sier det er en følge av administrative problemer. Han har ingen ny dato for valget når valget skal starte. Ifølge kanalen er målet at valget skal være ferdig før 2021 er over. Avisa The Economist melder også at valget er utsatt.

Mohamed Abdullahi Mohamed er president i landet. Det har han vært siden 2017. I april sa han at det var mulig for ham å styre landet i to år til, siden ingen andre var valgt til å ta over. Det gjorde mange sinte. Det var store protester i hovedstaden Mogadishu i mai.

Mohamed H. Roble reagerte også på forslaget. Han er statsminister i landet. Hæren delte seg i to. En gruppe støttet Roble. Den andre støttet Mohamed. Etter dette sa Mohamed at han ville ha valg så fort som mulig. Roble fikk ansvar for sikkerhet og for å lage en plan for valget.

Flere har vært usikre på om det ville bli et valg 10. oktober. Blant dem er sikkerhets-rådet i verdens-organisasjonen FN. De har bedt lederne i Somalia om å ha rett fokus. Rådet mener det er viktig at det nå blir et valg, og at myndighetene jobber sammen mot terror-grupper i landet. Rådet mener det er viktig for både landet og regionen, ifølge kanalen Al Jazeera.

Mye har handlet om en savnet kvinne den siste måneden. Ikran Tahlil Farah har vært savnet siden 26. juni. Hun var agent i etterretnings-tjenesten Nisa i landet. For en måned siden sa Nisa at Farah var blitt drept av terror-gruppa Al-Shabab. Det skriver avisa The Guardian.

Men gruppa nekter for å ha drept henne. Moren til Farah sier at hun tror noen andre har skylda. Hun sier at Farah var på vei til kontoret siste gang de snakket sammen. Moren tror Nisa vet mer enn de sier. Og at de kan ha noe med forsvinningen til datteren å gjøre.

Både verdens-organisasjonen FN og Den afrikanske union krevde at noe blir gjort. De ville at saken skal bli etterforsket på en måte som gjør at folk kan stole på at sannheten blir kjent. De krevde også at Roble og Mohamed skal slutte å krangle, og heller sørge for at det blir et valg i år.

For litt over to uker siden fikk Roble mindre makt. Det skjedde kort tid etter at han sa at sjefen for Nisa måtte slutte i jobben. Roble får verken si at noen offentlige ledere må slutte, eller ansette nye ledere. Han har nektet å godta at han skal ha mindre makt. Han har sagt at det vil føre til store problemer med å lage planer for valget.

Nisa-sjefen har vært en viktig alliert for Mohamed, som har gitt ham jobben igjen. Roble har sagt at Mohamed jobber for å hindre at noen skal finne ut hva som har skjedd med Farah. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kort tid etter sprengte en bombe like ved huset til presidenten. 15 personer ble drept. Tre av dem var soldater, ifølge nyhetsbyrået NTB. 13 andre ble skadd. Al-Shabab sier det var de som gjorde angrepet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå