Verden
Høyreekstreme nettsteder og grupper ber om pengebidrag i form av kryptovaluta, etter å ha blitt utestengt fra banker og betalingstjenester og banker. Blant dem som har verdier i slik valuta, er den nynazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM). Her marsjerer de i Kristiansands gater. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Får kryptopenger for å spre hat

Høyreekstreme grupper sprer hat på nett. De bruker kryptovaluta til å motta donasjoner.

Det finnes mange nettsteder som sprer høyreekstreme holdninger. Her samles folk med hatefulle meninger.

Kulturen på disse sidene baserer seg på fremmedfrykt. Hat mot muslimer, svarte, homofile, kvinner og funksjons-hemmede er vanlig.

Slike miljøer har ledere som tusenvis av mennesker beundrer. Folk som Richard Spencer, Nick Fuentes og Andrew Anglin har spredd hat til store mengder mennesker gjennom sosiale medier.

Andrew Anglin driver nettsiden «Daily Stormer». Her publiserer han artikler om hvordan den ariske rasen blir utryddet. Han oppfordrer til «revolusjon».

Anglin har tjent store penger gjennom donasjoner. Banker og betalings-tjenester har valgt å stenge ham ute. Men Anglin kan fortsatt motta kryptovaluta.

Kryptovalutaer er lette å donere, og vanskelige å spore. Anglin har mottatt kryptovaluta verdt minst 40 millioner dollar.

Anglin har brukt siden sin til å hetse og true folk med minoritets-bakgrunn. Han har blitt dømt til å betale 150 millioner kroner i erstatning. Men ingen vet hvor han er.

Politiet har ransakt flere leiligheter. Kan skal ha vært i Russland i 2016. Etter det finnes det ikke spor etter ham.

Det er ikke bare Anglin som har tjent mye på kryptovaluta. Chainanalysis analyserte 12 høyreradikale nettsteder. De anslo at disse har hentet inn 75 millioner dollar.

En annen gruppe som har mottatt penger er «den nordiske motstandsbevegelsen». Den holder blant annet til i Norge.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå