Verden

Fortsatt mye smitte i verden

Aldri før har flere dødd av korona-viruset i Russland som torsdag. Samtidig som det er mindre smitte her i Norge, øker smitten flere steder i verden.

Det er stadig mindre korona-smitte i Norge. Samfunnet er åpent og vi kan leve som normalt. Årsaken er at veldig mange nordmenn er vaksinert.

Samtidig er situasjonen i flere land en helt annen.

I Storbritannia ble det oppdaget 45.066 nye korona-smittede torsdag. Det er det høyeste tallet siden 20. juli.

Meste smitte er det blant barn. Årsaken er at skolene åpnet igjen. Vaksineringen av eldre barn går saktere enn forventet.

De siste ukene har stadig færre dødd av viruset. Likevel er det bare i Russland at flere har dødd av viruset til sammen.

Torsdag døde 986 mennesker som var smittet med korona-viruset i Russland. Det er flest på ett døgn i landet siden pandemien startet.

Samtidig ble det oppdaget 31.299 nye smittede samme døgn. Det er også ny rekord.

Antall smittede og døde har økt jevnt i Russland. De siste ukene har det nesten daglig er det satt nye rekorder. Noe av årsaken er at folk ikke vil ta vaksinen. En annen årsak er at flere korona-regler er fjernet.

Tirsdag var 43 millioner russere er fullvaksinert, ifølge statsminister Mikhail Misjustin. Det er bare 29 prosent av befolkningen.

President Vladimir Putin sier ofte at det er nødvendig å ta vaksinen. Samtidig mener han ingen skal tvinges til å ta den. Myndighetene vil heller ikke stenge samfunnet igjen.

I Italia derimot, stenger innfører de flere korona-regler nå. Selv om det er mindre smitte der.

Fra fredag må alle som skal på jobb, vise vaksine-pass for å komme inn på arbeidsplassen.

Mer enn 85 prosent av alle italienere over 12 år har tatt minst én vaksine-dose. Da har de gyldig pass. Likevel er 2,5 millioner arbeidstakere ikke vaksinert. Disse kan bli nektet å komme inn på jobb. Dermed er det frykt for kaos og opptøyer.

Uvaksinerte kan få vaksine-pass om de tester negativt for korona-viruset. Men da må de teste seg annenhver dag og betale for det selv.

De som blir oppdaget på arbeidsplassen uten gyldig vaksine-pass, kan få bot på mellom 500 til 1.500 euro. Det er det samme som mellom 5.000 og 15.000 norske kroner.

Sjefer og ledere som ikke sjekker om alle har vaksine-pass, kan få bøter på mellom 4.000 og 10.000 kroner.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå