Verden

Vil lage en egen vaksine for afrikanske land

Et sørafrikansk samarbeid er i gang med å lage en egen korona-vaksine. Det vil være viktig for vaksineringen i Afrika.

Afrika er den minst vaksinerte verdensdelen. Mens rike land starter med en tredje dose, hadde 15 av 54 afrikanske land fått vaksinert 10 prosent av folket.

Afrigen Biologics and Vaccines leder et prosjekt for å utvikle en afrikansk vaksine. De prøver å lage en som ligner på Moderna-vaksinen. Men den skal justeres for å passe bedre i et varmere klima.

Målet er å lage en vaksine som ikke må lagres ved kald temperatur. Vaksiner som Pfizer og Moderna må lagres kaldt. Det er en utfordring for afrikanske land.

– Det vi har lært denne pandemien, er hvordan Afrika er avhengig av vaksiner produsert utenfor kontinentet. Det sier Richard Mihigo. Han er vaksine-koordinator for World Health Organisation (WHO).

Arbeidet med vaksinen startet for tre måneder siden. De forhandler også med Moderna for å få lisens på deres vaksine, for deretter å justere den. 22 forskere er med på å utvikle vaksinen.

– Den vil bli utviklet for å gi maks beskyttelse mot de virus-variantene som er relevante i områder der det ofte kommer nye varianter. Det sier Petro Terreblanche. Han er direktør for Afrigen Biologics and Vaccines.

Flere vaksinerte vil ikke bare beskytte folket i Afrika, men også hjelpe verden med å komme ut av pandemien. Flere har sagt at pandemien ikke er over før alle verdens land har fått nok vaksiner.

Det er også frykt for at det kommer nye virus-varianter som vaksinene ikke fungerer like bra mot. Jo mer smitte som er i verden, jo større er faren for det.

– Den kommer ikke til å bli en kopi av Moderna-vaksinen. Det sier Martin Friede. Han driver med vaksineforskning for WHO.

Planen er at prototypen skal begynne å teste innen ett år. Hvis de testene viser at vaksinen er trygg og effektiv, kan den produserer av Biovac. Det er den eneste sørafrikanske vaksine-produsenten.

---

Kort om saken

  • Afrikanere får mindre vaksiner enn resten av verden.
  • Kun 15 av 54 land har fått vaksinert 10 prosent av folket. Resten er under 10 prosent.
  • Nå skal et eget prosjekt lage en vaksine som er for det afrikanske kontinent.

---



Siste utgave

På forsiden nå