Verden
Militærjuntaen i Myanmar, under ledelse av kuppgeneralen Min Aung Hlaing, har satt i verk en offensiv mot påståtte opprørere øst i landet. Foto: AP / NTB

Myanmar vil slippe fri over 5.000 demonstranter

Flere tusener er fengslet for å kritisere regimet i Myanmar. Nå skal 5.000 av dem slippes løs.

Tidligere i år ble Myanmar tatt over av en militær junta. Det har vært store protester fra land over hele verden. Folkerike demonstrasjoner i gatene. Likevel fortsetter regimet som før.

Nå lover myndighetene imidlertid å løslate over 5.000 fanger. De har blitt fengslet fordi de har protestert mot militærkuppet. Årsaken til løslatelsene er trolig press fra asiatiske ledere.

Totalt 5.636 fanger skal slippes fri 20. oktober. Anledningen er Thadingyut-festivalen, sa juntaens leder, general Min Aung Hlaing mandag. Det er en religiøs, buddhistisk helligdag.

Noen dager før ble kupplederen stengt ute fra et møte mellom sørøst-asiatiske land. Møtet er for organisasjonen Asean, mellom flere viktige land i regionen. Nå ser det ut som at det har hjulpet å presse Hlaing.

Juntaen i Myanmar har likevel kritisert Asean kraftig. De mener det er upassende å ikke la lederen deres være med på møtet.

Militærkuppet i Myanmar har utløst store protester i landet. Foto: AP / NTB

Myanmars militære tok makten i et kupp 1. februar. Landets folkevalgte ledere ble satt i husarrest. Blant dem var Aung San Suu Kyi. Hun vant Nobels fredspris i 1991.

Over 1.200 mennesker er drept i protester mot kuppet. Tusenvis har havnet i fengsel.

Fortsatt skal 7.300 kupp-motstandere være fengslet. Blant dem er journalisten Danny Fenster fra USA.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå