Verden
Osman Touré fra Guinea venter på tur for å ta koronatest om bord på redningsfartøyet Geo Barents. Etter mange år på flukt med store prøvelser håper han at italienske myndigheter vil innvilge ham asyl. Foto: AP / NTB

Banket opp og torturert på flukt

Tortur, misbruk og krav om løsepenger fra slektninger. Flyktninger forteller om grusomme forhold i internerings-leirer i Libya.

Osman Touré gråt av smerte. Han hadde blitt banket opp og torturert mange ganger. Han satt i en libyske internerings-leir. Nå orket ikke Touré mer og slo nummeret til broren.

– Jeg sitter fengslet i Libya. De dreper meg hvis du ikke betaler 2.500 dinarer i løpet av 24 timer, sa han til sin bror.

Det skjedde i august i 2017. Familien overførte de 4.700 kronene som var blitt krevd for at broren skulle slippes løs. Men Touré fikk ikke friheten sin. Han ble solgt til en menneskehandler. Han ble holdt som slave i fire år.

Touré er bare en av mange tusen flyktninger som har opplevd noe sånt. Forholdene i internerings-sentre i Libya er grusomme. Tortur, seksuell vold og utpressing er vanlig.

Mange som flykter krig og fattig dom i Afrika og Midtøsten havner i Libya. Flyktningene håper på et bedre liv i Europa. I stedet møter mange et nytt mareritt. Et mareritt som kanskje er verre enn det de flyktet fra.

Touré er 25 år gammel. Han er en av mange flyktninger som har fortalt nyhetsbyrået AP sin historie.

EU har overført 455 millioner euro til Libya siden 2015. Pengene skal gjøre forholdene bedre for flyktningene i landet.

Flyktninger samlet seg til protest utenfor et FN-kontor i Tripoli 9. oktober. De protesterer mot at vakter ved et interneringssenter i Tripoli skjøt og drepte minst seks personer under et kaos som oppsto i det overfylte senteret. Foto: Yousef Murad/AP/NTB


I stedet har mye av pengene havnet andre steder. Hos militante grupper og menneske-handlere, som utnytter hjelpeløse flyktninger. Medlemmer av kystvakten er også skyldige i overgrep..

Flyktningene viste fram kropper fulle av gamle og nye skader. Skader fra kuler, og knivskader på rygg, ben, armer og i ansiktet.

Internerings-sentrene skal drives av myndighetene. I realiteten styres mange av sentrene av voldelige militsgrupper.

Touré har vært flyktning siden mars 2015. Han beskriver hvordan vakter mishandlet flyktninger i internerings-leirene.

De ble hengt opp ned og pisket på føttene. Touré ble slått hardt i ansiktet, sparket og ledd av. Da Touré endelig ble sendt videre, ble han solgt til en menneskehandler. Han var slave i fire år. Til slutt ble han sluppet fri. Etter få dager satt han i en liten gummibåt med 55 andre. De var villige til å risikere livet for å krysse Middelhavet.

Båten kom ikke langt. Heldigvis ble Touré og de andre flyktningene reddet av Leger Uten Grenser. Derfra ble Touré fraktet til Italia.

I Italia kan flyktninger søke asyl. De risikerer å få avslag. Da vil de bli returnert til hjemlandet.

Touré sier mishandlingen av afrikanske flyktninger skyldes rasisme.

– Libya er ikke et trygt sted for svarte afrikanere, fastslår Touré.

FN sier situasjonen er alvorlig. Tusenvis av mennesker kan ha havnet hos kriminelle grupper og menneske-handlere. Mange kan også være døde, skriver AP.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå