Verden

Slipper fri politiske fanger

Militæret kuppet landet Myanmar for flere måneder siden. Mange av de som var kritiske til dette ble fengslet eller drept. Nå blir flere fanger sluppet fri.

Militær-juntaen tok makten i Myanmar 1. februar. Landets folkevalgte ble fengslet eller satt i husarrest. Blant dem var fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Over 1.200 personer er drept i protester. Og juntaen har fengslet tusenvis av demonstranter og aktivister.

Mandag lovte generalen å slippe fri 5.636 fanger. Og på tirsdag fikk de forlate fengsel. Det er ikke sagt hvem som blir sluppet fri. Men juntaen sier at 1.300 av dem har skrevet under på en kontrakt om å ikke bryte loven igjen.

– Etter ni måneder med ekstrem vold, er ikke juntaen fritatt. Det sier David Mathieson. Han er analytiker og følger situasjonen i landet tett.

Organisasjonen Asean skulle sende en person til Myanmar, men avbrøt besøket. Asean er et samarbeid mellom land som ligger i sørøst Asia. Årsaken til at han ikke reiste var at han ikke fikk møte Suu Kyi, som sitter i husarrest.

Dette skapte protester fra flere land, blant dem Norge.

Asean gjorde det samtidig klart at lederen for juntaen ikke får delta på toppmøtet de holder 26. til 28. oktober.

Selv om juntaen har sluppet fri over 5.000 demonstranter, er de fortsatt sinte på opposisjonen. Samme dag som de slapp fri fanger kjeftet han på både opposisjonen og Asean.

De anklaget opposisjonen for terrorisme, ran og drap. Og sa at Asean også har et ansvar siden de ikke har hjulpet til med å stoppe volden.

– Vi må fortsatt håndtere dette, helt til nå, men ingen har gjort noe for å hindre volden. Vi ble bedt om å løse det, og det er vi som løser problemene. Jeg vil si at Asean må gjøre noe med det. Det sa en leder for juntaen.

Asean har lagt fram en plan som juntaen ble bedt om å følge for å få slutt på uroen. Men ifølge organisasjonen er ikke planen gjennomført.

Planen handler blant annet om at volden skulle slutte med engang. Samtidig skulle det være en dialog mellom alle partene. Og det skulle bli sendt en person for å hjelpe de til og bli enige. Men fortsatt er 7.300 kritikere fengslet.

Suu Kyi var valgt av folket. Hun sitter nå i husarrest og er anklaget for mye. Flere av dem kan gi mange år i fengsel. I slutten av oktober skal hun for første gang vitne i sin egen rettssak.

Årsaken til at juntaen kuppet landet var at de anklaget Suu Kyi for å jukse med valget.

---

Kort om saken

  • Militæret kuppet Myanmar for flere måneder siden.
  • De har fengslet landets tidligere leder Aung San Suu Kyi og flere som er kritiske til dem.
  • Nå slipper de fri over 5.000 fanger.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå