Verden

Taliban skal få folk til å slutte med narkotika

Afghanistan er verdens største produsent av rusmiddelet opium. Landet har også over én million narkotikabrukere. Det vil Taliban ha en slutt på.

Soldater fra opprørs-gruppa Taliban jakter på folk som bruker rus. De leter i bygninger, under bruer og andre steder. Hvis de finner folk som bruker rus, tar de dem med til et senter for rehabilitering.

Der får brukerne et valg. Enten bli med behandlet for å slutte med rus, eller bli banket opp.

Én million afghanere mellom 15 til 64 år bruker heroin og metamfetamin. Det tilsvarer åtte prosent av folket.

Få dager etter at Taliban tok kontroll over Afghanistan sa de at de ville stoppe narkotika-produksjon og bruk. Sentre for rehabilitering og helse-institusjoner fikk klar beskjed om hva som kunne ventes.

Enkelte leger støtter den hardhendte behandlingen. Mens andre mener brukerne trenger behandling for psykiske lidelser.

– Dette er ikke lenger et demokrati. Det er et diktatur. Bruk av makt er den eneste måten å behandle disse menneskene på. Det mener legen Fazalrabi Mayar.

Taliban ser på narkotikabruk som uislamsk. Ikke alle er enig med dette. Tiår med krig, arbeidsledighet og sult gjør at mange bruker rus som trøst. Samtidig får det også mange bønder til å dyrke opium. Derfor blir det vanskelig for Taliban å få alle til og slutte.

Afghanistan har lenge vært avhengig av økonomisk bistand. Utenlandske givere har gitt rundt 75 prosent av statsbudsjettet. Nå får de ikke like mye hjelp.

Taliban håper på å bli anerkjent, men verdens land er veldig usikre. Opprørs-gruppa er kjent for brutal undertrykkelse av kvinner og andre brudd på menneske-rettighetene. Vestlige ledere sier at Taliban vil bli vurdert ut ifra hva de gjør, ikke hva de sier de vil gjøre.

Afghansk støtte vil derfor bli holdt tilbake. Staten er tom for penger og offentlige ansatte har ikke fått lønn på flere måneder. Uten bistand fra verden er Taliban avhengig av å hente inntekter fra skatt og toll.

Også i årene med vestlige styrker i landet, jaktet afghansk politi etter rusmisbrukere. Taliban er langt mer brutale og effektive.

Brukere blir slått, får hendene bundet og deretter tvunget med til sentrene for rehabilitering. Taliban-soldaten Qary Fedayee forsvarer metodene de bruker.

– De er våre landsmenn, de er familie og de er gode mennesker innerst inne, sier Fedayee.

– Med Guds hjelp vil de få god pleie og bli kurert på sykehuset, sier han.

Under en av aksjonene i Kabul ble minst 150 brukere pågrepet. Først ble de tatt med til politistasjonen. Der ble de tatt fra narkotika og andre eiendeler. Deretter måtte se på når alt ble brent opp.

Ved midnatt blir mennene kjørt til Avicenna-sykehuset, som ligger i utkanten av Kabul. På sykehuset blir de avkledd, barbert på hodet og dusjet. Deretter venter et 45 dager langt behandlings-program.

For mange brukere blir det vonde dager. Sykehuset mangler nemlig metadon og andre legemidler som kan døyve smertene. De ansatte har heller ikke fått lønn siden juli, men de møter fortsatt opp.

Pasientene klager over at de får for lite mat, men det er ifølge ledelsen på sykehuset en del av behandlings-opplegget.

– Dette er bare begynnelsen. Senere kommer vi også til å gå etter bøndene som dyrker opium. Og de vil bli straffet i henhold til islamsk sharialov. Det sier Taliban-offiseren Qari Ghafoor.

---

Kort om saken

  • Brukere av narkotika blir jaktet på av soldater fra Taliban.
  • Opprørs-gruppa Taliban skal få alle i landet til å slutte med rus.
  • Det gjør de ved å fange brukere og ta de med på et senter for rehabilitering.
  • Senteret har noe mer hardhendt behandling enn vanlige rehabiliterings-senter.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå