Verden

Hva skjedde med Gaddafi-familien?

Muammar al-Gaddafi ble drept under den arabiske våren for ti år siden. Nå begynner flere fra hans familie å komme tilbake til offentligheten.

For ti år siden var det en rekke opprør i arabiske land. Årsak var økonomiske ulikheter og uenigheter. Konflikten blir kalt den arabiske våren.

Et av landene som var en del av den var Libya. Landets leder het Muammar al-Gaddafi. Han var diktator og ble drept under opprørene. Flere fra hans familie overlevde og forlot landet, mens andre ble fengslet.

Nå er sønnen Saadi kommet ut av fengsel. Det gjør at flere fra familien viser seg fram igjen, etter å ha levd i skjul i mange år. Etter å ha kommet ut av fengsel kunne han fritt leve i Libya.

Han flyktet gjennom Sahara til Niger etter at hans far ble drept under opprøret. I 2014 ble han utvist fra Niger og fengslet i Tripoli, som er hovedstaden i Libya.

Saadi var tidligere fotballspiller. Han levde også som en playboy da faren var diktator. Samtidig ble han anklaget for forbrytelser mot demonstranter og for drapet på fotballtrener Bashir al-Rayani.

Sønnen Seif al-Islam ble tatt til fange i Libya i november 2011. Han ble dømt til dødsstraff i 2015. Men i 2017 ble han løslatt. Han er fortsatt etterlyst for forbrytelser mot menneskeheten av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

I juli i år viste han seg for offentligheten. Han fortalte da at han ville tilbake til politikken. Og tenkte på å stille til valg, som etter planen skal holdes i desember. Han sa også at han ikke lenger var fange.

– Mennene som pleide å være mine vakter, er nå mine venner, sa han til New York Times.

Han ønsker å ta makten tilbake i Libya. Helt siden 2011 har vært kaos og politisk uro i landet. En rekke militære grupper har forsøkt å kjempe om makten. I 2020 avtalte de våpenhvile for å få slutt på krigen. Det gjorde at de fikk dannet en midlertidig regjering og er klar til valg i desember.

Under konflikten i 2011 ble tre av diktatorens sju sønner drept, inkludert Mutassim. Han ble drept i Sirte 20. oktober 2011, samme dag som faren. Sønnen Seif al-Arab døde under et luftangrep samme år, mens Khamis døde under kamper fire måneder senere.

Resten av familien overlevde, inkludert Gaddafis kone Safiya. Den eldste sønnen Mohammed og datteren Aisha overlevde også. De lever fortsatt i eksil.

Etter opprøret rømte de tre til nabolandet Algerie. De fikk senere oppholde seg i Oman, men på en betingelse. De fikk ikke drive med politikk.

Sønnen Hannibal rømte også til Algerie, før han prøvde å komme seg tilbake til Libya og hans kone. Han ble arrestert og siktet i 2015. Han er fortsatt varetektsfengslet i dag, mens kona og barna bor i Damaskus i Syria.

---

Kort om saken

  • Det er ti år siden Muammar al-Gaddafi ble drept under den arabiske våren.
  • Tre av barna hans døde også under opptøyene, mens flere lever videre.

---



Siste utgave

På forsiden nå