Verden
Bildet viser afghanske flyktninger.

Har hjulpet flyktninger i 75 år

Flyktninghjelpen har hjulpet mennesker i nød siden 1946. Aldri før har arbeidet deres vært viktigere.

I dag er én prosent av folk i verden på flukt. Over 82 millioner mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine. Det er mer enn dobbelt så mange som i 2011.

Stadig flere mennesker har av ulike årsaker blitt tvunget på flukt.

Etter andre verdenskrig var store deler av Europa ødelagt. Folk sultet og 21 millioner europeere hadde mistet hjemmene sine. 15 millioner var på flukt.

Derfor oppsto organisasjonen Europahjelpen i 1946. Det norske folk samlet inn klær og mat som ble delt ut i andre land i Europa.

Organisasjonen heter nå Flyktninghjelpen. I dag hjelper de flyktninger i hele verden. Det har de gjort i 75 år.

Aldri før har arbeidet deres vært viktigere.

Krig, konflikt og forfølgelse er blant årsakene til at folk flykter. Alvorlige brudd på menneske-rettigheter gjør at folk er utrygge. Korona-pandemien har også gjort situasjonen verre for mange.

Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen. Han sier Talibans overtakelse i Afghanistan viser hvor viktig flyktninghjelp er.

– Det er viktig å kunne få beskyttelse når livet er truet. 82 millioner mennesker er drevet på flukt i verden i dag. Det er rekordmange, sier han.

I Afghanistan trenger tusenvis av mennesker hjelp. Det kan bli enda verre når vinteren kommer. Da blir det veldig kaldt. Folk vil mangle klær, mat og hus. Allerede mangler én av tre afghanere mat.

Flyktninghjelpen har fortsatt 1600 personer som hjelper til i Afghanistan. Nå ber Flyktninghjelpen regjeringen i Norge om å ta imot flere afghanske flyktninger.

Men det er ikke bare i Afghanistan folk trenger hjelp. 12 millioner mennesker i verden får i dag hjelp av Flyktninghjelpen.

– Vi ser at behovet for nødhjelp i verden øker. Dette er både et resultat av langvarige konflikter, naturkatastrofer og koronapandemien, sier Eirik Christophersen til Klar Tale. Han er rådgiver i Flyktninghjelpen.

I Jemen har 20 millioner mennesker behov for nødhjelp. I Syria er mer enn 13 millioner mennesker på flukt. Også flere steder i Afrika lever mange mennesker med sult og undertrykkelse. Christophersen sier det er disse menneskene Flyktninghjelpen prøver å hjelpe.

Samtidig kan det være farlig for dem som hjelper folk der de er.

– Flyktninghjelpen har opplevd noen tragiske hendelser hvor ansatte har blitt drept og såret. Stadig oftere blir hjelpearbeidere mål for angrep, sier Christophersen.

Derfor jobber organisasjonen hele tiden for å styrke sikkerheten for både de som trenger hjelp og de som hjelper.

---

Flyktninghjelpen

  • Flyktninghjelpen er en organisasjon som hjelper mennesker i nød.
  • De har hjulpet folk siden den startet i 1946.
  • Aldri før har flere mennesker vært på flukt og trengt nødhjelp.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå