I 1928 oppdaget en britisk lege antibiotika for første gang. Legen Sir Alexander Fleming så at noen typer sopp kan brukes til å angripe bakterier. Siden har antibiotika blitt mer og mer brukt som legemiddel. I dag brukes antibiotika for å behandle en stor mengde sykdommer, over hele verden.
Oppdagelsen var en av de største innenfor medisin i forrige århundre. Antibiotika har reddet millioner av liv.
Men det er ikke alltid at antibiotika hjelper. Bakterier muterer og utvikler seg hele tiden. Hvis vi bruker mye antibiotika, kan bakterier også utvikle seg til å tåle legemidlene. Vi sier da at bakterien er resistent. Da kan de bli umulig å bruke antibiotika til å behandle slike sykdommer.
Resistente bakterier er allerede et problem. De skaper infeksjoner og sykdommer som vi ikke kan behandle. I Norge er vi derfor forsiktige med å bruke antibiotika i behandling.
Ernst Kristian Rødland jobber for (FHI). Han er ekspert på sykdoms-spredning og antibiotika-resistens.
– Vi er, som andre land, veldig opptatt av dette. Problemet med resistente bakterier er mindre i Norge enn i mange andre land. Det er fordi vi har hatt en fornuftig politikk. Vi har vært forsiktige i mange år, sier han.
Han sier at mer resistens har ført til mer sykdom og død i andre land. Det har også ført til store økonomiske konsekvenser. Men selv om vi Norge har vært flinke, sier Rødland at problemet også kan bli stort her.
– Bakterier sprer seg på tvers av grenser. De sprer seg med dyr. Både ville og tamme. De sprer seg i varer som vi importerer. Og de sprer seg når mennesker flytter seg mellom land. Resistente bakterier er et globalt problem, sier han.
Folkehelse-instituttet har i mange år jobbet med å begrense bruken av antibiotika. Siden 2012 har vi redusert bruk av antibiotika med 32 prosent. Det viser tall fra folkehelse-instituttet.
Noen resistente sykdommer er det umulig å behandle. Da er det lite vi kan gjøre.
–I verste fall ender det da med død. I noen tilfeller prøver man da å amputere en del av kroppen, sier Rødland.
Rødland innrømmer at han er bekymret for fremtiden.
–Jeg er ikke veldig optimistisk. Vi ser at det globalt blir mer og mer av resistente bakterier. Noe forskning tyder på at situasjonen kommer til å bli mye verre, sier han.