Verden

Avslører Facebooks hemmeligheter

Francis Haugen valgte å lekke hemmeligheter til Facebook. Nå får gigantselskapet sterk kritikk.

I september lekket Francis Haugen hemmelige dokumenter fra Facebook. Dokumentene kalles «Facebook papers».

Flere store mediehus gransker nå dokumentene. Flere store avsløringer har allerede kommet ut.

Etter avsløringene har flere alvorlige anklager blitt rettet mot selskapet. Haugen mener Facebook sprer konflikt med vilje, fordi det er lønnsomt for selskapet. I tillegg har Facebook blitt brukt som en nettside for menneske-handel, ifølge CNN.

Facebook har også store problemer med å moderere innlegg på siden. Selv om selskapet er klar over problemet, har de gjort lite for å rette opp i det.

Det er særlig fremmede språk som er utfordrende. Det er særlig mye innhold på arabisk som har vært vanskelig å gjennomgå. I noen tilfeller har Facebook i stedet valgt å fjerne store mengder innhold uten grunn.

Journalister fra Gaza har anklaget selskapet for sensur. De mener deres innlegg har blitt flagget som terror-innhold uten grunn.

Facebook har fjernet innhold som er kritiske til regimet i Vietnam. Det skal de ha gjort etter å ha blitt presset av vietnamesiske myndigheter. Avgjørelsen skal ha kommet fra Facebooks egen konsernsjef, Mark Zuckerberg. Facebook skal ha fryktet å bli utestengt fra det vietnamesiske markedet.

Francis Haugen jobbet selv i Facebook. Hun valgte å lekke dokumentene fordi hun var bekymret for utviklingen i selskapet. Tidligere denne måneden vitnet hun for kongressen i USA. Hun hevdet blant annet at produktene til Facebook er skadelige for barn.

Siste utgave

På forsiden nå