Verden

Syrere som blir tvunget hjem kan være i fare

Flere flyktninger fra Syria blir tvunget til å reise hjem igjen. Men de kan være i fare. De risikerer de samme overgrepene som de rømte fra, ifølge en ny rapport.

Nadia Hardman har undersøkt temaet for Human Rights Watch (HRW). Hun sier flere har fortalt om hva som møter folk som er sendt tilbake til Syria. De er i fare for å bli utsatt for tortur, forsvinninger og mishandling. Disse historiene bør gjøre det helt klart at det er utrygt å bli sendt tilbake til Syria, mener hun.

De har laget en rapport på 70 sider. Den ble presentert onsdag, og heter «Våre liv er som døden: Retur av syriske flyktninger fra Libanon og Jordan».

Rapporten er laget etter intervjuer med 65 personer. Blant dem er både flyktninger som er sendt hjem til Syria, men også familie av disse. HRW mener at de kan bevise at 21 er pågrepet eller satt i fengsel. De skal ikke være dømt for noe. HRW mener også at de kan bevise at 13 personer er utsatt for tortur, og at 1 skal ha blitt offer for seksuell vold. 3 personer skal ha blitt bortført, og 17 skal ha forsvunnet.

Danmark er et av flere land som mener det er mulig å sende flyktninger tilbake til Syria. I resten av verden er det mange som mener Danmark må slutte med det.

De som jobber for flyktninger i verdens-organisasjonen FN er helt klare på at det er utrygt i Syria. FN vil bare hjelpe til om folk reiser dit av fri vilje. De vil ikke hjelpe til når det gjelder hele grupper med syrere som blir sendt dit med tvang.

Hardman sier også at det er store økonomiske problemer i Syria. Det gjør det umulig for mange å ordne seg et nytt liv i hjemlandet.

For andre er det vanskelig å få tilbake et hus de hadde før de rømte. Slike ting gjør det umulig å få til en bærekraftig retur, mener Hardman.

Krigen i Syria har lagt store deler av landet i ruiner. Ni av ti syrere lever i ekstrem fattigdom. Mange må låne penger for å overleve.

Filippo Grandi er høykomissær for flyktninger i FN. Han ba denne uka verden om å gi mer hjelp til folk i Syria, også til de som har valgt å reise hjem.

Sist helg var han på et besøk i landet i to dager. Der møtte han familier som har vært på flukt i Libanon eller innad i Syria.

– De snakket om flere år med lidelser. De er utmattet, sa Grandi, Han sier mange bor i hus med store skader, og at de mangler vann og strøm. Flere steder er det heller ingen skoler eller sykehus. Mange har heller ingenting å leve av, sa Grandi.

I deler av Syria har det vært tre år uten krig. Men selv om krigen i disse områdene tok slutt i 2018, er det fortsatt farlig å reise dit. Flere har fortalt til HRW at de blir beskyldt for å være illojale eller «terrorister». Årsaken er at de valgte å rømme fra Syria.

Flere har sagt noe av det samme til journalister, FNs granskningskommisjon for Syria og Amnesty International. Så sent som i september laget de en rapport. Den skrev de om overgrep mot folk som reiste hjem til Syria.

Fram til det er mulig å vise at det er trygt for syrere å reise hjem, bør ingen land tvinge dem tilbake, mener HRW. De ber særlig Danmark om å ombestemme seg.

– Ingen land bør tvinge flyktninger til å reise tilbake til Syria så lenge den regjeringen bryter menneskerettighetene. Flyktninger kan bli forfulgt av den samme regjeringen de rømte fra for ti år siden, sier Hardman.

Svært mange syrere rømte til land i nærheten. Rundt 3 millioner er i Jordan og Libanon. I starten var de velkomne, men det har endret seg. For i Libanon er det også krise. Dermed har de lite å dele med andre som er på flukt i landet. HRW mener rike land må bidra med penger til land som har tatt imot mange syrere.

Siste utgave

På forsiden nå