Verden

USA velger å støtte Taiwan

Taiwan frykter at Kina vil invadere øya. Nå ber USA andre land om å vise mer Taiwan mer støtte.

Situasjonen mellom Kina og Taiwan er spent. Kina mener Taiwan er en del av deres territorium. Taiwan ønsker å være selvstendige. De får støtte fra mange vestlige land, og særlig USA.

I det siste har Kina opptrådt truende på Taiwans grenser. Taiwanske myndigheter frykter nå at de skal miste muligheten til å styre øya si selv.

Tidligere denne måneden sa Joe Biden at USA lover å beskytte Taiwan. Det var ikke den kinesiske presidenten fornøyd med. Nå har USA igjen erklært at de vil støtte Taiwan.

USAs utenriksminister Antony Blinken oppfordrer medlemslandene til å inkludere Taiwan i FNs institusjoner og i det internasjonale samfunnet. Foto: Drew Angerer / Pool via AP / NTB

Antony Blinken er USAs utenriks-minister. Han ber medlemmene i FN om å inkludere Taiwan mer organisasjonen. Det gjør de til tross for motstand fra Kina.

– Taiwan har ikke fått sjansen til å bidra i FN. Vi ber alle medlemmer om å støtte Taiwans deltakelse i FN, sier han i en uttalelse.

Taiwan har blitt stengt ute fra Verdens helseorganisasjon WHO. Det er fordi Kina ikke anerkjenner øya som et eget land. Kina har lenge hindret at Taiwan får innflytelse i FN.

Blinken mener det er galt. Han påpeker at Taiwan bidratt med mye positivt internasjonalt. Han nevner blant annet at deres håndtering av pandemien var i «verdensklasse».

USAs utenriks-politikk har lenge vært å støtte Taiwan. Men uttalelsen kommer konflikten mellom Kina og Taiwan har blitt spent. Tidligere i oktober var rekordmange kinesiske kampfly i Taiwans militære sone.

Joe Biden sa i forrige uke at USA vil forsvare Taiwan fra kinesisk invasjon. Raskt etter advarte Kina USA, og ba dem være forsiktige.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå