Verden

Kaller presidenten en «seriemorder»

En komité i det brasilianske senatet har stemt for å tiltale Jair Bolsonaro. De mener han velvillig har latt mennesker dø.

Jair Bolsonaro er president i Brasil. Da viruset kom til landet hans, ba han befolkningen om å «slutte å syte».

– Viruset har kommet. Og det vil snart forsvinne. Vi burde returnere til normalen, sa Bolsonaro i en tale som ble TV-sendt over hele landet.

Det sa han i mars i 2020. Siden fortsatte dødstallene å øke i Brasil. Ingenting har fått ham til å endre mening. Verken kritikk fra eksperter eller demonstrasjoner i gatene.

I forrige uke ble Bolsaros innlegg slettet på sosiale medier. I en video sa han at koronavaksinen førte til at mennesker i Storbritannia utviklet aids raskere enn vanlig. Informasjonen viste seg å være falsk.

Ifølge Worldometers har over 600.000 mennesker dødd av viruset i Brasil. Historier har spredt seg om massegraver, sult og desperasjon rundt i landet.

Brasil har satt nok en dyster rekord. Tirsdag ble det for første gang registrert mer enn 3.000 dødsfall knyttet til koronapandemien på ett døgn. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

For seks måneder siden startet senator Omar Aziz en granskning. Den skulle vare i seks måneder. Målet var å finne ut om presidenten har brutt loven.

Nå er granskningen ferdig. Komiteen som har etterforsket Bolsonaro, ønsker å tiltale ham.

Bolsonaro er anklaget for flere alvorlige lovbrudd. Blant annet å spre falsk informasjon, oppfordre til kriminalitet, og med vilje la brasilianere dø av viruset.

De mener Bolsonaro har mye av skylden for 300.000 av dødsfallene under pandemien.

Komiteen ber også om å tiltale 77 andre. Blant dem er tre av Bolsonaros sønner.

Renan Calheiros har vært med på granskningen. Han kaller Bolsonaro for en «seriemorder».

– Det er mange som har skyld for disse dødstallene. Men det er først og fremst presidenten, sier han til nyhetskanalen Globo.

Det er liten sjanse for at Bolsonaro må møte i retten. Det er fordi det kun er riksadvokaten som kan kreve at Bolsonaro offisielt blir tiltalt. Han heter Bruno Bianco Leal, og arbeider tett med Bolsonaro.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå