Verden

Over 1.000 dør av korona hver dag i Russland

Over 1.000 mennesker dør nå av korona-viruset hver dag. Millioner av russere stoler ikke på at den russiske vaksinen er trygg.

Stadig flere i verden har fått vaksine mot korona. Mens Pfizer, AstraZeneca og Moderna brukes i Vesten, har Russland laget sin egen vaksine. Den heter Sputnik V.

Millioner i Russland har allerede fått den. Men ikke alle russere er like positive. Noen tviler på at den er trygg. Noen stoler ikke på myndighetene. Noen kjøper falske vaksine-sertifikater for å slippe vaksinen.

Smittetallene øker kraftig i Russland. Samtidig viser landets befolkning stor motstand mot vaksinen. Selv om Russland utviklet egne vaksiner, er mindre enn 40 prosent vaksinerte.

Russland er et av landene som sliter mest med pandemien nå. En voldsom smittebølge denne høsten førte til nye rekorder for dødstall. Mer enn 1.000 mennesker der dør av viruset hver dag.

En luftfoto av nye graver på Jastrebkovskoe-kirkegården utenfor Moskva, der mange av dem som dør av covid-19 gravlegges. Bildet er tatt 21. oktober. Foto: Dmitry Serebryakov / AP / NTB

I fjor kunngjorde Vladimir Putin at Sputnik V-vaksinen ville bli tilgjengelig. Den skulle være klar allerede i november 2020. Vaksinen er gratis. Den er tilgjengelig på sykehus over hele landet.

Sputnik V skulle være reklame for russisk vitenskap. Den skulle stanse pandemien i landet. Det ble vanskeligere enn forventet. Målinger viser at mindre enn halvparten av russerne planlegger å vaksinere seg.

Vjatsjeslav er en av de som er skeptiske til regjeringen.

– Myndighetene lyver til oss om alle mulige ting. Hvorfor skal vi stole på det de sier om vaksinen, sier han til nyhetsbyrået AFP.

En sykepleier gir en dose av Sputnik V-vaksinen til en pasient i Krymsk. Foto: Vitalij Timkiv / AP / NTB

Han vil ikke si hva han heter til etternavn. Vjatsjeslav sier han har mistet tilliten til de som styrer landet.

– Myndighetene lyver til oss om alle mulige ting. Hvorfor skal vi stole på dem når det kommer til vaksinen, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Også mange som har fått korona, nekter å vaksinere seg. Blant dem er Svetlana Zjelutkhina.

– Det er en eksperimentell vaksine. Det finnes ikke nok vitenskapelig data. Jeg er ingen prøveape, sier den 54 år gamle damen.

Motstand mot vaksiner finnes i alle land. Men i Russland er andelen spesielt stor. Aleksandra Arkhipova er antropolog. Hun tror mange russere ikke stoler på forskerne som laget vaksinen.

– De tror ikke de kan regne med noe bra fra myndighetene, sier hun.

Vladimir Putin skal ikke til Glasgow. Foto: Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / NTB

Putin har jobbet hardt for å ikke stenge ned samfunnet. I oktober ba han folk om å «ta ansvar». Det har likevel blitt nødvendig med strenge tiltak de siste ukene.

Noen yrkesgrupper har fått krav om å vaksinere seg. Denne uka har mange arbeidere måttet bli hjemme for å stoppe spredninga.

Stadig flere blir syke i Russland på grunn av korona. Kapasiteten på sykehus blir mindre. Legen Jevgenij Rjabov håper russere vil forstå alvoret etter hvert.

– De som overlever, blir våre allierte. Når de skrives ut av sykehuset, ber de sine kjære om å vaksinere seg, sier han.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå