Verden

Nesten ny rekord i utslipp av klimagasser

De globale utslippene i 2021 er tilbake på nivået fra før pandemien. Nå slipper vi ut nesten like mye som rekorden i 2019.

Vi har nå nesten like mye utslipp av klimagasser som før korona-pandemien. Det viser en ny rapport.

Forsknings-samarbeidet Global Carbon Project har laget rapporten. De mener at utslippene i år bare er litt lavere enn i 2019. Aldri før har det vært større utslipp enn da.

Samtidig er ledere fra nesten 200 land samlet i Glasgow for å finne ut hvordan vi skal få mindre utslipp.

Rapporten sier at klimagasser fra gass og kull øker mer enn de ble mindre i fjor. Pandemien førte til at utslippene sank veldig mye.

Klimagassene bidrar til global oppvarming. Verden blir varmere. Siden midten av 1800-tallet har temperaturen på jorda steget med omtrent én grad. Nå er målet at temperaturen ikke skal stige mer enn 1,5 grader.

For å unngå det må verden kutte mye i sine utslipp av klimagassene. Før 2030 bør vi bare slippe ut halvparten av det vi gjør nå, ifølge verdens-organisasjonen FN.

Rapporten viser at dette kan bli vanskelig.

De fire landene som slipper ut mest, er ansvarlige for nesten 60 prosent av alt utslippet. De slipper nå ut like mye som før pandemien.

Kina slipper ut 31 prosent av utslippet i verden. De slipper nå ut 5,5 prosent mer enn i 2019.

I USA og Den europeiske union (EU) er det nå mindre utslipp. USA slipper ut 3,7 prosent mindre enn i 2019. EU slipper ut 4,2 prosent mindre.

Kull er det som må kuttes mest i for å redde klimaet, ifølge rapporten. Onsdag sa mer enn 40 land at de lovet å bruke mindre kull. De rikeste landene sa de skulle slutte å bruke det før 2030-tallet. De fattige i løpet av 2040-tallet.

Det siste tiåret har 23 land har sluppet ut en firedel av utslippene i verden. Disse landene har nå mer penger og slipper ut mindre klimagasser.

– Dette viser at disse landene vet hvordan de gjør det. De viser at det er mulig, sier Corrine Le Querre. Han har vært med å skrive rapporten.


Siste utgave

På forsiden nå