Verden
Russlands president Vladimir Putin sitter ved en stor pult i et møterom. Han ser på en stor skjerm med andre deltakere under et videomøte. Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko er en av flere som er på skjermen. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AP / NTB

Vil jobbe videre med ny union

Russland og Hviterussland har jobbet med en union mer enn 20 år. Nå har begge land skrevet under på en avtale om dette.

Torsdag var det et møte mellom Vladimir Putin og Aleksandr Lukasjenko. Det var på nett, og ble vist på TV i Russland. Under møtet skrev Lukasjenko under en viktig avtale. Han er president i Hviterussland.

– Jeg vil skrive nå, sa Lukasjenko. Da nikket Putin fornøyd. Han er president i Russland.

Putin har skrevet under på avtalen fra før. Det er et prosjekt som har vart siden 1999. Landene er enige om at de skal jobbe med flere temaer som om de var ett land. Det viktigste er at de skal jobbe mer sammen militært, men også med økonomi.

Hviterussland har lenge vært avhengig av økonomisk hjelp fra Russland. Det har de større behov for nå enn før. Årsaken er at de blir straffet økonomisk av land i Vesten. Målet med straffen er å tvinge Lukasjenko til å bli mer demokratisk etter valget i 2020. Han mener selv at han vant. Opposisjonen mener det ikke var et fritt valg.

Det har vært uenighet om hva slags union det skal være mellom de to landene. Noen ønsker at det blir ett land. Andre vil at det skal være et tett samarbeid mellom to uavhengige land.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå