Verden

Biden øker presset for å ta vaksinen

President Joe Biden innfører neste år vaksinekrav for 84 millioner mennesker. Mange amerikanere nekter fortsatt å vaksinere seg.

Joe Biden er president i USA. Han vil nå vaksinere 4 millioner mennesker som jobber i staten. Det målet vil han nå innen 22. november.

Han har store planer for vaksinering fremover. Neste år skal 84 millioner ansatte i privat sektor få vaksine. De som nekter, kan risikere å miste jobben sin.

Mange er vaksinerte allerede. Blant dem er nesten alle ansatte i Det hvite hus. Men vaksine-prosenten i noen etater er fortsatt lave. Det gjelder særlig i politi og etterretning.

Det er mye motstand mot vaksinen i USA. Mange protesterer mot det de kaller urettferdige regler. De mener smittevern-tiltak og krav om vaksine truer deres frihet.

I noen byer er det egne regler som gjelder. I New York har politifolk, brannfolk og helsepersonell fått krav om vaksinen.

Fristen som Biden har satt den 22. november, blir en liten test. Den vil gi en pekepinn på hvordan folk vil reagere på vaksinekrav. Den store testen kommer neste år. Da må ansatte i alle private bedrifter med over 100 ansatte vaksinere seg. Det er 84 millioner mennesker.

Regjeringen mener at et slikt krav både er lovlig og viktig. Det sa USAs helsesjef Vivek Murphy på søndag.

– Presidenten iverksetter dette kravet fordi de mener det er nødvendig, sa han.

Vaksinekravene skal bidra til å redusere smitten i landet. Nå er vaksinen også godkjent for 64 millioner barn fra fem til elleve år.

Corey Trammel merker at det er vanskelig å få folk til å vaksinere seg. Han er leder av en lokal fagforening for et fengsel i Louisiana.

– Jeg tok vaksine i februar. Det var for å stanse viruset. Men viruset har ikke stanset. Nå slutter folk i jobben opp fordi de er lei av overdrevne krav. De vil ikke ha sprøyten. De stoler ikke på myndighetene. De stoler ikke på vaksinen, sier han videre.

Over 222 millioner amerikanere har fått minst én vaksinedose. 193 millioner har fått to. Over halve verden er også vaksinert. I USA er en tredjedel av befolkningen fortsatt skeptiske til vaksinen. Det til tross for at forsikringer om at den er trygg og effektiv.

Presset for å ta vaksinen øker. Når må flere arbeidere må velge mellom å ta vaksinen, og å miste jobben.

Brandon Judd er leder for fagforeningen til grensepolitiet. Han regner med at noen kommer til å nekte å ta vaksinen uansett.

– Når det handler om å miste inntekten eller bli vaksinert, tror jeg flertallet velger vaksinen. Vi kommer til å miste noen. Hvor mange kan jeg ikke si, sier han.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå