Verden

Fra fredspris til full krig

Abiy Ahmed kan snart være ferdig som statsminister i Etiopia. Det kan skje i løpet av få uker. Men det kan også skje om noen få dager, ifølge en ekspert.

Det er bare to år siden Abiy Ahmed fikk Nobels fredspris. Den fikk han for å ha skapt fred med nabolandet Eritrea etter et år som statsminister i Etiopia.

Landene fikk et så godt forhold at Abiy ba Eritrea om hjelp et år senere. Da måtte han jobbe mer med å skape fred i sitt eget land. Tigray er et område nord i landet. Der er det mange som ønsker å være uavhengige.

Bildet er av en mann med tørkle på hodet, kamuflasjedress og automatvåpen. Han sitter på en stein i et område med lite planter. Han er soldat i TPLF.

Noen av dem er villige til å bruke vold for å oppnå det. De kaller seg Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF). Ahmed har vist at han også er villig til bruke makt, men da for å sikre at Tigray forblir en del av Etiopia.

Etter et år med krig har det kommet rapporter om hva som har skjedd i konflikten. Begge sider skal ha utført overgrep mot sivile. Verdens-organisasjonen FN har blitt nektet å levere mat og medisin til folk som sulter. Flere hundre tusen personer er på flukt.

– Konflikten i Tigray har vært preget av at den er ekstremt brutal. Det sier Michelle Bachelet. Hun er FNs høykommissær for menneskerettigheter.

De har undersøkt hva som skal ha skjedd de seks første månedene av krigen. Det er gjort sammen med menneskeretts-kommisjonen i Etiopia (EHRC).

– Denne rapporten gir alle parter en sjanse til å ta sitt ansvar. De fpr en sjanse til å gjøre noe for å vise at de tar ansvar, og gi en oppreisning til ofrene. De får en sjanse til å finne en løsning som kan få slutt på lidelsene til flere millioner mennesker. Det suer Dabuek Bekele. Han er leder i EHRC.

De siste to ukene har TPLF fått støtte fra andre opprørere, blant annet fra folkegruppen Oromo. De har klart å presse soldater fra regjeringens hær til å trekke seg tilbake. Flere er tatt til fange. Soldater fra Eritrea skal ha reist fra landet. Opprørerne har fått kontroll på flere viktige byer på vei mot hovedstaden Addis Abeba.

Folk som bor der er bedt om å være klare til å slåss, sier regjeringen. De mener at det å dø for Etiopia er en «plikt for alle». Abiy ber også alle andre i landet om å ta til våpen mot TPLF.

Kjetil Tronvoll er forsker ved Oslo Nye Høyskole og ekspert på Etiopia. Han sier det er snakk om kort tid før opprørerne får kontroll på landet. Det vil trolig ta noen uker, men også så lite som noen få dager.

Tronvoll tror Abiy vil rømme hvis opprørerne kommer til Addis Abeba. Mange land i vesten har bedt om våpenhvile, men det vil neppe skje. Det er for sent, sier Tronvoll til nyhetsbyrået NTB. Nå må land i vesten være klare for hva som skjer etter at Ahmed og hans regjering er borte.

– Krigen er ikke over med at soldater fra Tigray og oromoer tar Addis Abeba. Det blir bare nye faser, sier han. Ifølge Tronvoll er det bare en løsning. Det er at folk i Tigray selv får bestemme om de vil være med i Etiopia eller ikke.

---

Fakta: Krig i Etiopia

  • Det har vært krig i Etiopia i ett år.
  • President Abiy Ahmed fikk Nobels fredspris for to år siden.
  • Opprørere kan ta fra ham makta i løpet av noen uker.

---



Siste utgave

På forsiden nå