Verden

Krever å få bestå som land hvis de blir borte i havet

Tuvalu er en liten stat i Stillehavet. Det er også en øy, som er truet av havet som stiger rundt dem.

– Vi ser faktisk for oss at det verste kan skje. Da må vi forlate landet vårt om det blir borte i havet. Det sier utenriksminister Simon Kofe til nyhetsbyrået Reuters.

Han har laget en film av at han holder en tale. Den er til toppmøtet om klima i Glasgow. Der står han i havet, med vann til knærne. Han er kledd i dress og står bak en talerstol i vannet. Mange har delt filmen i sosiale medier.

(Du kan se filmen nederst i saken)

Han er glad for at så mange har fått sett bildene og filmen. Han håper det gjør at flere forstår hvilke problemer landet kan få.

Kofe sier at Tuvalu er klare for å kjempe for landet i en domstol. De ønsker at de skal få være et land, selv om det fysisk er borte. Det kan gi dem rettigheter i havet som er rundt landet i dag.

Det bor 11.000 personer i Tuvalu. Ingen steder i landet er mer enn 4,5 meter over havet. Siden 1993 har havet steget med 0,5 centimeter i året.

Mange land med store utslipp lover at de skal slippe ut mindre. Flere sier de skal bli klimanøytrale i 2050. Det er for sent, mener de små landene i Stillehavet. De krever at det blir gjort noe nå. For mange av dem er det et spørsmål om de skal bli borte i havet eller bestå som land.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå